Nye bjergningskøretøjer

Foto: Forsvaret

Af FMI

 

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) underskrev for nylig en kontrakt på anskaffelse af pansrede bjergningskøretøjer og pansrede ingeniørkøretøjer af typen Wisent 2 fra Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG). Dermed tager Forsvaret endnu et vigtigt skridt hen imod opbygningen af Hærens 1. Brigade.

 

Alle de nye pansrede køretøjer er bygget på Leopard 2A7 platformen, og de deler derfor undervogn og mange reservedele med Hærens Leopard 2A7 kampvogne. Dette sikrer en høj grad af kompatibilitet og effektivitet i både logistik og vedligeholdelse, hvilket er essentielt for en moderne og fleksibel styrke.

 

Vigtig bjærgningskapacitet

Wisent 2 bjærgningskøretøjerne er designet til at håndtere de mest krævende rednings- og bjærgningsoperationer. Med en kraftfuld kran, et robust spil og omfattende beskyttelse kan disse køretøjer effektivt hjælpe beskadigede eller immobiliserede kampvogne og andre pansrede køretøjer tilbage i kamp.

 

De er udstyret med avanceret teknologi til bjærgning, inklusiv fjernstyrede systemer, der forbedrer sikkerheden for mandskabet under operationerne. De nye bjærgningskøretøjer skal primært anvendes af kamptroppernes bjærgningssektioner til at støtte Leopard 2A7 kampvognene og infanterikampkøretøjet CV9035 (IKK).

 

Wisent 2 pansrede ingeniørkøretøjer

De pansrede ingeniørkøretøjer skal anvendes af 1. Panseringeniørbataljon. De er ligeledes bygget på Leopard 2 platformen, og de nye køretøjer giver hærenhederne en bred vifte af ingeniørmæssige kapaciteter. De kan bl.a. udstyres med specialværktøjer som dozerblad, minerydningsudstyr og en kraftig gravemaskine.

 

De pansrede køretøjer kan effektivt skabe veje, rydde forhindringer og udføre feltkonstruktioner under kampforhold. Denne alsidighed gør dem til en uvurderlig ressource for feltoperationer.

 

For begge de tungt pansrede køretøjer gælder det, at de er en del af det modulære koncept i FFG. Den modulære opbygning betyder også, at køretøjerne kan tilpasses specifikke missioner og behov, hvilket yderligere øger deres værdi på kamppladsen.

 

FMI har desuden netop indgået en låneaftale med det canadiske forsvar om lån af pansrede bjærgningskøretøjer til Ingeniørregimentet i Skive. Køretøjerne skal anvendes til uddannelse af ingeniørsoldater, indtil FMI modtager de første Wisent 2 køretøjer.