Korinth-kanalen (Foto: Sebastian / Forsvaret)

Forlægning igennem Korinth-kanalen. Foto: Sebastian / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

De to fartøjer, som Søværnet bidrager med til Frontex i Middelhavet, er flyttet fra den græske ø Symi til den italienske ø Lampedusa. Her vil de operere fra fremover og patruljere farvandet omkring den italienske ø.

 

Flytningen er sket efter ønske fra Frontex, som har mere brug for fartøjerne og besætningernes kompetencer på havet ved Lampedusa frem for ved Symi. Aktivitetsniveauet er højere ved Lampedusa end ved Symi.

 

”Det er ikke usædvanligt, at de forskellige bidrag fra samarbejdslandene i Frontex bliver flyttet geografisk efterhånden som opgaverne, behovene eller aktivitetsniveauet forandrer sig,” fortæller Caspar, kaptajnløjtnant og chef for Søværnets Division 34, der bemander patruljebådsbidraget til Frontex.

 

Flytning af patruljebådsbidraget

Fartøjerne er sejlet fra Symi til Lampedusa på tværs af det græske øhav og langs de syditalienske kyster. En tur der tager omkring 10 dage, dels fordi skibene ikke kan sejle i lige linje på åbent hav fra den ene ø til den anden, dels fordi skibene har brug for genforsyning af for eksempel brændstof.

 

Frontex er det europæiske agentur for grænse- og kystbevogtning. Danmark støtter bl.a. Frontex med de to nævnte patruljefartøjer med besætning fra politiet og Søværnet hele året. Bidraget består også af et støtteelement, der støtter patruljebådene logistisk samt koordinerer indsættelsen med politiet og den italienske myndighed Guardia di Finanza. Patruljebådene har været udsendt i Frontex siden 2019. Herudover støtter Forsvaret også periodevist med et overvågningskøretøj med radar samt et overvågningsfly eller -helikopter.

 

Opgaven for patruljebådsbidraget er overvågning af Europas ydre grænser. Det vil sige, at fartøjerne patruljerer i farvandene for via Frontex at yde støtte til medlemslandenes indsats til bekæmpelse af irregulær migration og grænseoverskridende kriminalitet i middelhavsområdet, for eksempel smugling, trafficking og terrorisme samt identificerer mulige fremadrettede trusler mod EU’s ydre grænser. Fartøjerne foretager også søredning, hvis der er behov.

 

Opgaven løses i et tæt samarbejde med Rigspolitiet, som har myndighedsopgaven.