Det var en glad, stolt, rørt og også lidt nervøs garder Rasmus Boy Bedsted, der i dag som den første modtog Hans Majestæt Kongens Ur. Uret blev overrakt af Kongen ved en parade på Livgardens Kaserne på Gothersgade.

Det er en stor ære for en garder at modtage Kongens Ur. Uret er bevis på, at modtageren er en god soldat og en god kammerat. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Det var en glad, stolt, rørt og også lidt nervøs garder, Rasmus Boy Bedsted, der i dag som den første modtog Hans Majestæt Kongens Ur. Uret blev overrakt af Kongen ved en parade på Livgardens Kaserne på Gothersgade.

 

”Det gjorde det lige lidt mere specielt, at det nu er Kongens Ur. Jeg fik det at vide fem minutter før, så jeg nåede lige at samle mig, men det var lidt nervepirrende. Jeg tænkte bare på, at jeg skulle gøre det så pænt som muligt; smile og give majestæten hånden. Det var et stort øjeblik”, siger garder Bedsted, der blev indkaldt til Den Kongelige Livgarde i august 2023.

 

 

Kongens Ur (tidligere Dronningens Ur) er blevet uddelt siden 1970, og det gives til en garder fra hvert indkaldelseshold. Modtageren vælges af sine kammerater og holdets befalingsmænd. Uret gives til en garder, der både er en god kammerat og en god soldat. I indstillingen af garder Bedsted fremhæves det, at han er vellidt på vagtholdet, og at han er en naturlig frontfigur, som de andre gardere med glæde følger. Garderen fremhæves også som arbejdshest og som en soldat, der har styr på både sine værdier og de teoretiske og praktiske egenskaber, der skaber en god soldat.

 

”Jeg er taknemmelig for alle mine kammerater, der har valgt at stemme på mig. Det betyder meget. Det er folk, jeg har været ude i skoven sammen med som soldat, og kammerater, som jeg har gået op og ned ad her inde i Vagtkompagniet, så det er jeg meget glad for,” siger den stolte ur-modtager.

 

Garderen fra Odense er, modsat mange andre i Den Kongelige Livgarde, ikke ud af en familie af gardere. Han fik øjnene op for Den Kongelige Livgarde gennem kammerater, og han følte sig tiltrukket af både udsigten til at blive presset fysisk og tanken om fællesskabet i det kongelige regiment.

 

Når Rasmus Boy Bedsted om få uger bliver hjemsendt, skal han ud at tjene nogle penge, så han senere kan komme ud at rejse. Om han senere søger tilbage til Forsvaret, ved han endnu ikke.