Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Her ses affyringsrampen for nogle af de luftdroner, som anvendes i øvelsen. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Erfaringer fra moderne konflikter og krige – i særdeleshed under Ruslands invasion af Ukraine - viser, at ubemandede, fjernstyrede droner med for eksempel sprængladninger eller andre våben kan være meget farlige og udgøre en væsentligt trussel i en konflikt.

 

Derfor skal man kunne anvende droner som supplement til militære kapaciteter ligesom militære kapaciteter, herunder krigsskibe skal være klar til at imødegå en dronetrussel. Mere specifikt skal krigsskibe kunne detektere og bekæmpe droner i alle dimensioner.

 

Og det er netop, hvad en række NATO-lande har øvet de seneste dage på havet ud for Sjællands Odde, ved Søværnets Center for Våben.

 

Vice Admiral Mike Utley var torsdag på besøg for at se øvelsen. Han er chef for Allied Maritime Command, som er den øverste myndighed for NATOs sømilitære styrker. Besøget foregik sammen med chefen for Søværnet, kontreadmiral Søren Kjeldsen, som fortalte, at han er glad for lejligheden til at bevidne NATO’s arbejde med at anvende droner, såvel som at imødegå truslen fra droner.

 

NATO-lande øver sammen

”Truslen fra flyvende og sejlende droner skal man ikke undervurdere. De er i dag en del af moderne krigsførelse. Hvis ikke vi tager de rette forholdsregler, kan de udgøre en betydelig fare for skibstrafikken og for vores krigsskibe. Heldigvis er vi godt forberedt, og demonstration ved Sjællands Odde af, hvordan NATO-landene imødegår sådanne trusler, glæder mig og overbeviser mig om, at vi er på den rette vej. På samme måde var det overordentlig spændende at se og drøfte muligheder, men også begrænsninger ved anvendelse af droner,” siger Søren Kjeldsen.

 

Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Det hollandske krigsskib HNLMS Tromp deltog også i øvelsen. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

”Jeg er glad for, at vi fra dansk side og med Søværnets Center for Våben i spidsen kan levere et relevant øvelsesmiljø og sende træningsdroner afsted i luften, på havet og under havoverfladen, så både vores skibe og allierede NATO-skibe kan træne i et realistisk scenarie. For Danmark og NATO tager det her meget alvorligt. Det vidner besøget fra chefen for NATO’s martime kommando også om,” siger han.

 

Danmark er vært for den aktuelle øvelse, og de sø- og luftdroner, som de deltagende NATO-skibe øver sig på bliver for en stor dels vedkommende udsendt og styret af medarbejdere ved Søværnets Center for Våben.

 

Øvelsen er en forberedelse til en større øvelse i september ved navn NATO Dynamic Messenger, hvor anvendelse og bekæmpelse af droner skal øves yderligere NATO-landene imellem.

 

Aktiviteterne, der foregår omkring Sjællands Odde i disse dage, er også et led i NATO’s aktuelle aktivitet Baltic Sentry, der i disse måneder skal forbedre beskyttelsen af kritisk infrastruktur under havoverfladen.