Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Det skete i luften den 9. april 1991 syd for Tarm og medførte et hul på 15x20 centimeter i venstre luftindtag og større skader på motoren. Det lykkedes dog piloten, H. Meulengracht (HET) at bringe sit fly sikkert til landing på flyvestation Vandel.
En uge senere blev A-008 transporteret hjem til Flyvestation Karup for yderligere seks uger senere at blive stillet ind i hangaren uden at blive repareret. Det var faktisk femte gang dette fly var i karambolage med en fugl, men første gang, at det gik ud over motoren. Sølvmågen blev den sidste 'træfning' i kamp for fædrelandet, men i realiteten var det de nye vinde efter Murens fald halvandet år tidligere, der blev jagerens endeligt i aktiv tjeneste.
Det var en anden tid, da kontrakten om købet af de nye kampfly blev underskrevet den 29. marts 1968 med SAAB Aktiebolaget Aerrospace Division i Linköping i Sverige. A-008 var første gang i luften den 18. november 1970, og 12 dage senere blev jageren første gang fløjet af en dansk pilot - den senere forsvarschef Christian Hvidt (VIT). En uge senere blev A-008 godkendt af kaptajn V.W. Hansen (VAD), og den 9. december landede flyet for første gang på dansk jord i Karup for at gøre tjeneste ved eskadrille 725.
De godt 20 år i dansk tjeneste bød foruden nærkontakt med fem fugle på en række mere eller mindre dramatiske begivenheder, herunder deltagelse i en række NATO-øvelser med bl.a. en sikkerhedslanding på RAF Gutersloh i Tyskland og senere en landing, der endte uden for banen. Flere gange har det været nødvendigt med et ekstra eftersyn på grund af for stor G-påvirkning. Værst gik det under en kamp med en Jaguar i 1979, hvor A-008 trak 9 G - 2 G mere end tilladt.
Blandt mekanikerne i Karup var i mange år Hans Fogh, der passede A-008's lidt ældre søster, A-006. Han fik senere eget værksted på Randers Flyveplads, og da der i sommeren 2004 pludselig viste sig en mulighed for at få et af de tidligere kampfly ud af hangaren i Karup til ny ære og værdighed i Randers, var der ingen grund til at betænke sig. Kontakten blev skabt af major Stig Madsen, der udover at være medlem af Randers Flyveklub også er forbindelsesofficer på Flyvestation Karup.
Bestyrelsen i Randers Flyveklub sendte en officiel ansøgning til Flyvestation Karup, og i løbet af efteråret faldt alle brikkerne på plads. Det er officielt Flyvevåbnets Historiske Samling, der udlåner kampflyet til Randers Flyveklub på en række nærmere betingelser.
I løbet af november gjorde flyvevåbnets folk A-008 klar til at blive transporteret til Randers på en blokvogn. Den yderste del af den dobbelte deltavinge blev afmonteret, og mandag den 15. november blev jageren løftet op på blokvognen. For at undgå at genere trafikken gik turen i nattens mulm og mørke ved 4-tiden gik turen til Randers, hvor kortegen ankom inden kl. 6.
Da solen stod op til en skyfri dag begyndte arbejdet med at få vingetipperne monteret og A-008 løftet på plads på en naturlig forhøjning i terrænet ved vejen ind til flyvepladsen på Højsletvej i Randers. Pressen og mange klubmedlemmer og gæster var mødt frem for at overvære begivenheden, der forløb helt efter planen, og inden middag var det stolte syn endelig en realitet.
Ved en lille højtidelighed lørdag den 20. november blev A-008 officielt overdraget til Randers Flyveklubs varetægt.
Se mange flere fotos fra Randers Flyveklubs nye vartegn på adressen www.randersflyveklub.dk
Tekst: Arne Panduro, sekretær i Randers Flyveklub
Foto: Stig Madsen, entusiastisk medlem af Randers Flyveklub