Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
I kraft af at han er i en uddannelsesstilling, varetager han forskellige typer af opgaver. I rollen som klarmelder skal han gøre F-16-flyet klar, inden det letter og tage imod det igen, når flyet lander. Han foretager reparationer af F-16 fly, som i nogle tilfælde kan betyde, at han adskiller et F-16-fly i smådele for igen at samle det hele. Derudover er han med til at planlægge de påkrævede eftersyn af F-16 flyene, hvor alle flydele skal kontrolleres for evt. slitage. Om eskadrille 727 siger Palle Kjær: ”Det er Danmarks bedste eskadrille”. Der ca. 60 personer ansat i eskadrille 727.
Danmark angrebet med kemiske, biologiske og atomare våben
Øvelsen ”Busy Beduin”, som blev afholdt den 23. februar 2004 ved Flyvestation Karups ABC-Central, havde til formål at træne de praktiske færdigheder hos Forsvarets specialiser indenfor atomar, biologisk og kemisk krigsførelse (ABC). Der blev blandt andet øvet ABC-rapportering og ABC-beregningsøvelser. I øvelsen deltog ABC-specialister fra Flyvevåbnet, Hæren, Søværnet og Beredskabskorpset, så der var tale om afprøvning af det nationale ABC-rapporteringsnetværk
F-16 øvede lufttankning
I denne uge har de danske F-16-piloter fra Flyvestation Aalborg og Flyvestation Skrydstrup øvet sig i ”Air-to-Air-refuel”, hvor F-16-flyets brændstofstanke bliver genopfyldt i luften. Selve lufttankningen kan foregå fra 3- til 10-kilometers højde, og den foregår ved, at piloten med knivskarp præcision skal koble sig på et tankfly. Uden lufttankning ville missionerne i Manas, hvor de danske F-16-fly fløj over Afghanistan, være utænkelige. En typisk mission over Afghanistan krævede ca. 4-6 lufttankninger. I øjeblikket har Danmark ingen kapacitet indenfor lufttankning, hvilket betyder, at de danske F-16-fly har været afhængige af andre nationer, primært med Holland og USA.
Chef for Flyvertaktisk Kommando på tjenestebesøg ved NATO
Den 25. – 27. februar gennemførte chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Leif Simonsen, tjenestestedsbesøg ved det danske element ved Geilenkirchen i Tyskland. I forbindelse med besøget orienterede generalmajoren tjenestestedets chefer og medarbejdere om status og aktuelle temaer i relation til Flyvevåbnets virksomhed samt om status vedrørende forligsforberedelser. Det danske personel kan følge med i Flyvevåbnets udvikling igennem pressen, og de fleste har læst de mange indslag om Forsvaret og Flyvevåbnet. Alligevel hungrer alle efter at få en grundig orientering hjemmefra, og bedst naturligvis nyheder fra Flyvevåbnets øverste chef. Ingen er efterfølgende i tvivl om, at det er et andet Flyvevåben, de skal hjem til. Efter orientering og besvarelse af spørgsmål indviede generalmajor Leif Simonsen danskernes nye opholdsrum ved elementet.
Flyvevåbnets Førings- og Operationsstøtteskole (FFOS)
De 10 aspiranter, som påbegyndte militærpolitiuddannelsen i januar måned på FFOS, har i denne uge haft undervisning i fag som politi- og efterforskningslære, afhørings- og rapportteknik, psykologi m.m. Desuden har aspiranterne haft besøg af en gæstelærer fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), som har orienteret om den sikkerhedspolitiske situation. Om uddannelsen siger en af aspiranterne: ”Der bliver ikke sparet på noget i uddannelses øjemed, og instruktørerne er velforberedte og sultne efter at lære fra sig”. Der er et stigende behov for militærpolitipersonel i forbindelse med Flyvevåbnets tiltagende internationale engagement.
Kommunikationskonference for Forsvarets Presseofficerer
Den 23.–25. februar 2004 havde Forsvarskommandoens Presse- og Informationssektion indkaldt til kommunikationskonference i Nyborg på Fyn. Konferencen havde deltagelse af Forsvarets chefgruppe og presseofficerer.
Da der ikke var plads til alle, havde Flyvevåbnet valgt at prioritere deltagelse af presseofficererne fra de operative flyvestationer. Det gennemgående tema for konferencen var ”kommunikation i stedet for information” og ”krisejournalistik”, herunder hvordan man bedst kommunikerer internt og eksternt, når en krise opstår.
Udover nogle særdeles spændende foredrag blev der også tid til at udveksle erfaringer på tværs af værnene. Flyvevåbnets presseofficerer benyttede dog også lejligheden til at få de sidste detaljer på plads omkring det forestående pressearrangement i forbindelse med udflytningen af sskadrille 721 fra Flyvestation Værløse til Flyvestation Aalborg, samt modtagelsen af Flyvevåbnets nye transportfly, C-130J Hercules.
Årets konference var medvirkende til at give ny inspiration og styrke sammenholdet imellem presseofficererne på tværs af værn og niveau til fordel for vores medarbejdere
Eskadrille 722 til udstilling på Bella Centret
Udstillingen beskrev bl.a. eskadrille 722 og Søværnets Helikoptertjeneste i deres daglige arbejde, samt hvordan en redningsorganisation er opbygget. Der er tale om en organisation, der er ledet og koordineret af Søværnets Operative Kommando i snævert samarbejde med Flyvevåbnets Redningscentral i Karup, som er ansvarlig for hele redningshelikoptertjenesten.
Udstillingen tog udgangspunkt i de fejl, som mange fritidssejlere begår, når de opholder sig på vandet. Udstillingen udfordrede publikum med en konkurrence, hvor de skulle prioritere f.eks. hvilket udstyr, der som minimum bør være i en båd/jolle af hensyn til deres egen sikkerhed.
Missioner med Flyvevåbnets redningshelikoptere
22. februar: Eftersøgning i nærområde ved Storstrømsbroen, afsøgning af området gav intet resultat.
24. februar: Et dansk F-16 fly udsendte tirsdag aften ”MAYDAY” nord for Langeland. Tekniske problemer der bevirkede tab af motorkraft var årsag til nødsituationen. Flyet kunne dog senere lande sikkert på Flyvestation Skrydstrup.
24. februar: Anmeldelse om nødråb ved Vellerup Vig. Detaljeret afsøgning af relevant område endte uden resultat.
26. februar: Et fly af typen DC-6 har haft motorstop på 2 ud af 4 motorer nord for Billund. Flyet lander uden yderligere vanskeligheder i Esbjerg lufthavn.
26. februar: Kvinde med forbrændinger overført til Rigshospitalet.
Historiske datoer i Flyvevåbnet - uge 10
1952 – 1. marts: Ejendommen ”Henriksholm” i Vedbæk benævnes Flyvestation Vedbæk.
1960 – 1. marts: FR/PR-flighten på Flyvestation Karup benævnes Eskadrille 729, idet den oprindelige jagerbombereskadrille 729 på Flyvestation Skrydstrup nedlægges samme dato.
1983 – 1. marts: De sidste NIKE eskadriller, Eskadrille 533 og 534, nedlægges.
1983 – 1. marts: HAWK eskadrillerne 531 og 532 oprettes.