[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]

På en råkold aprilmorgen i tæt tåge, er et større opbud på Lakolk Strand, Rømø, stadig optimistiske – der er lovet opklaring, og de har tid til at vente til tågen letter.

Her er brand- og redningsberedskab fra Flyvestation Skrydstrup og Beredskabsstyrelsen, MP’ere og Security Force-folk fra Combat Support Wing i Karup og så naturligvis Z-teamet fra Air Transport Wing Aalborg, som er en ny enhed, der er uddannet til at oprette og drive Temporary Landing Zones (TLZ), Drop Zones (DZ) for materiel og personel samt Helicopter Landing Zones (HLZ).

Desuden har Frømandskorpset de seneste to uger været på sniper-øvelse, og planen er, at de skal træne indsættelse og opsamling med det C-130 Hercules-fly, der skal øve landing i den midlertidige landingszone på stranden. 

For Z-teamet handler det om at udnytte Hercules’ fulde kapacitet. Den er lavet til også at kunne lande på naturligt underlag, uden landingsbane, eller anden landingshjælp, end besætningen kan få fra en enkelt mand med en feltradio. Det muliggør for eksempel indsættelse af mandskab, evakuering, eller udbringning af nødhjælp på steder, hvor det ikke tidligere har været muligt at lande.
 
Men Hercules kæmpede forgæves med de tykke tågebanker, der lettede op ad dagen alle andre steder, end på netop Lakolk Strand. Fire gange satte den af fra Esbjeg, hvor den var stand by, og fire gange måtte piloten meddele Z-teamet på stranden, at det var for risikabelt at lande.
 
Og problemet var tydeligt for enhver, der befandt sig på stranden, idet Hercules’en gang på gang kunnne høres få hundrede meter over området, men var fuldstændig usynlig i den tætte tåge.

-Det er da brandærgerligt, at det ikke kan lade sig gøre at lande, men øvelsen har givet os utrolig mange andre gode erfaringer med hjem,  sagde seniorsergent Henrik Odder Nicolajsen der er leder af Z-teamet.  Teamet består af to personer, som er fuldtidsbeskæftiget med projektet – heraf er Henrik den ene – og to mand, der også varetager andre opgaver.

Henrik Odder Nicolajsen var meget positiv, og lagde vægt på, at de andre elementer i øvelsen havde fungeret godt.
-Vi har testet alt materiellet, der er fremskaffet og fremstillet til det her formål, og vi har fået afprøvet en masse procedurer. Det er gået rigtig godt, og har givet os en vigtig læring, forklarede han.

Projektet blev skudt i gang i februar 2010, og indtil videre er teamet lidt foran med arbejdet i forhold til tidsplanen. Derfor forventer Henrik, at det ikke bliver noget problem, at være flyvefærdige som planlagt til 2013 med gennemafprøvede procedurer for alt, hvad der har med TLZ’er at gøre.




Fra højre: sergent Patricia Baron-Harder, senior officer i Z-teamet, seniorsergent Henrik Odder Nicolajsen, leder af Z-teamet, den britiske officer, Mark, der af sikkerhedsmæssige årsager gerne vil være anonym, og seniorsergent Henrik Ottzen, hjælper i Z-team, arbejder til daglig FLYSIK i Aalborg.

Det orange ’telt’, som holdet står ved, er et ud af fire, der markerer hjørnerne i TLZ’en, som holdet har sat op på stranden.

Strandlandingen med Hercules’en skulle have spillet endnu en rolle. Allerede natten mellem onsdag og torsdag skulle den være landet på stranden første gang, og have sat et hold frømænd af, som et led i deres øvelse, der primært har handlet om indsættelse af finskytter i forskellige pressede situationer.

Af tekniske årsager var det om natten ikke muligt at flyve med Hercules’en, og den følgende morgen havde vejret altså overtaget styringen. Det lod Frømændene sig dog ikke stoppe af…

-Vores folk skal kunne håndtere mange opgaver på en gang, de skal kunne flytte sig hele tiden, og samtidig ramme deres  mål uden at blive opdaget, fortalte oversergent Hennning Thisgaard, der er instruktør i Frømandskorpset og faglærer i finskytteri.

Han fortalte, at træningen med Flyvevåbnet afrundede 14 dages øvelser med deltagelse af blandt andre amerikanske, schweitziske, brittiske, norske og tyske specialstyrker.
Frømændene har trænet langskydning, skydning i civile  områder og indsættelse fra skib, hvor frøerne skulle svømme det sidste stykke ind til land.

Torsdag eftermiddag blev de indsat på stranden i busser, og samlet op af tre Fennec-helikoptere, der var hentet ind til at hjælpe med opgaven. Ad tre omgange blev frømænde samlet op, to og to i hver helikopter. Det var lynhurtig operation, både fra piloter og frøer, der blev opslugt af tågen, og var ude af syne længe inden lyden af helikopterne blev fjern og fortonede sig.




Løbende frømænd på vej til opsamling. Med Flyvevåbnets Fennec-helikopterne lykkedes det dem at gennemføre øvelsen uden Hercules-flyet.