[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]

Denne fotoserie er en vigtig del af verdenssamfundets pirateribekæmpelse og er taget af det danske Challenger-fly, som er udsendt netop for at bekæmpe pirateri. Billederne viser, hvordan piraterne opererer på havet, og hvordan en piratlejr på land ser ud. Billederne bliver brugt til at studere om der foregår opbygning af forsyninger. Hvis det sker, kan det tyde på nye pirat-aktioner. Disse aktioner foregår med moderskibe - de såkaldte dhows. På havet ud for Afrikas Horn jagter moderskibene skibe til kapring - ofte flere hundrede kilometer fra kysten.


Her ses adskillige små hurtige både med påhængsmotor - det kaldes et skiff. Bådene bruges som angrebsskibe, når piraterne forsøger at kapre et civilt skib. De orange presenninger er meget udbredt i Somalia. Gennem tiderne er de ofte blevet brugt under opbygning af flygtningelejre - nu tjener de også til at give skygge i piraternes lejre. Selve lejrene er ofte etableret ude midt i ingenting, et sted på kysten hvor strømforholdene er gode og hvor det er let at sætte bådene i vandet. Oppe i højre hjørne anes et forsyningsområde for piraterne. Piratlejrene er afhængige af lokalbefolkningens accept og kan derfor bevare baserne i samme område i længere tid.


Her er en forstørrelse af piraternes forsyningsområde. Olietønder indeholder ofte brændstof eller vand. Det kan være svært, men en kender vil kunne se, at der ligger reparationsmateriale til bådene og nogle stiger, som bliver brugt, når piraterne vil ombord på et civilt skib. Når en dhow bliver opdaget smides bevismaterialer som stiger og våben overbord. I  forsyningsområdet har piraterne mulighed for genforsyninger til nye togter.


En såkaldt dhow, der har forsyninger ombord. De gule og blå olietønder ligger på fordækket og ovenpå styrehuset. En dhow bliver brugt som moderskib og kan sejle adskillige hundrede kilometer ud fra kysten og ligge og vente i ugevis - nogle gange i op til to måneder. Man kan desuden se, at der ligger et skiff oppe på dækket. Når et handelsskib observeres og det vurderes som et godt mål, vil skiffs blive sat i vandet og piraterne vil forsøge at angribe.


Et af de små angrebsskibe, der opererer sammen med dhows, der kan være seks-otte mand ombord på hvert skiff. Oftest er der to til tre skiffs i hver formation, der går på jagt efter handelsskibene.


Dette er Liquid Velvet , der blev kapret den 31. oktober 2011 i det Arabiske Hav. Skibet har 22 gidsler om bord og har været flyttet flere gange til forskellige piratlejre. Skibet er registeret på Marshall Island.

Fakta:
Det danske flyvevåben deltager i piratbekæmpelsen med både Challenger-fly og LYNX-helikopter i Operation Ocean Shield. Challengeren har været udsendt siden 2. december 2011 i en 2 måneders periode og forventes udsendt yderligere i sidste halvår af 2012. Challengeren opererer i gennemsnit fem til seks timer dagligt.
LYNX-helikopteren har været udsendt flere gange senest fra maj til juni i 2011 og fra oktober 2011 og forventes hjemme i Danmark i april 2011 sammen med støtteskibet Absalon fra Søværnet.