Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
- Forleden eftersatte vi et mistænksomt køretøj nær en jernbane. Efterretningsfolkene frygtede det drejede sig om sabotører, og derfor observerede vi og meldte tilbage til de såkaldte Forward Air Controllers, som kan kalde våbenstøtte ind, fortæller premierløjtnant Ole Knudsen.
Flyverhjemmeværnet overvåger strategisk vigtige steder, som her, hvor jernbanenettet krydser vejen, og hvor der er strømkabler i nærheden. (Foto: Flyverhjemmeværnet)
På øvelse AGOEX er Ole Knudsen forbindelsesofficer mellem Air Operations Center og Flyverhjemmeværnet.
- I centeret sidder jeg sammen med de fastansatte soldater, som koordinerer F-16 flyenes og helikopternes aktiviteter. Jeg modtager opgaverne til vores fly, afklarer eventuelle uklarheder og sikrer at alt afvikles efter tidsplanen. Jeg oplever, at Flyverhjemmeværnet er en fuldt anerkendt øvelsesdeltager, forklarer Ole Knudsen. Han er til daglig svagstrømsingeniør, har certifikat som pilot af mindre privatfly, og flyver et par missioner under øvelsen.
Civile kompetencer,der hjælper Forsvaret
Almindelige billeder og live-video er Flyverhjemmeværnets kerneydelse under øvelsen AGOEX, og Forsvaret drager stor fordel af hjemmeværnsfolkenes civile kompetencer.
- Nogle af os er, foruden at være piloter, også ingeniører eller IT-eksperter i det civile. I kraft af vores civile uddannelser, kan vi optimere anvendelsen af flyenes højteknologiske kameraer, forklarer oversergent Henrik Morbjerg. Han er navigatør og holder styr på personellets kvalifikationer samt gyldigheden af deres certifikater. Han tilføjer, at Flyverhjemmeværnet råder over piloter med certifikater til alt fra små privatfly til en Boeing 737.
- Alle piloter i Flyverhjemmeværnet har selv betalt pilotuddannelsen. Det drejer sig typisk om 100.000 kroner, og en masse ulønnet arbejdstid til at gennemføre de 45 flyvetimer som kræves, og til at bestå fem teoriprøver, supplerer premierløjtnant Rasmus Due, der deltager i AGOEX som pilot.
Ole Knudsen, forrest, og Henrik Morbjerg, bagerst, gør klar til at flyve på mission.
AGOEX udvikler Flyverhjemmeværnet
Flyverhjemmeværnets deltagelse i AGOEX giver god træning, i forhold til de samfundsopgaver som værnet udfører i dagligdagen.
- Om vi anvender vores kameraudstyr til at overvåge troppebevægelser, sabotører, mistænkelige skibe eller lokalisere nødstedte lystsejlere er egentlig ligegyldigt. Det vigtige er, at vi får lejlighed til udvikle vore kompetencer, og her er AGOEX guld værd, forklarer Ole Knudsen. Han suppleres af premierløjtnant Ole Sprange.
- Med os får samfundet en fleksibel og kosteffektiv støtte til såvel militære øvelser som civile opgaver. Allerede nu træner vi eksempelvis sammen med Marinehjemmeværnet i at eftersøge folk til havs, og på længere sigt kunne vore fly måske udføre havmiljøovervågning til støtte for forsvaret, forklarer Ole Sprange.
De frivillige er altid klar
Mens Ole Sprange er fastansat i forsvaret, er Rasmus Due, Ole Knudsen og Henrik Morbjerg såkaldte frivillige, og dermed ulønnede hjemmeværnsfolk. De tre mænd bruger hver især, ved siden af deres normale job, sammenlagt mellem én og to måneder om året på Hjemmeværnet. Ole Sprange arbejder i Flyverhjemmeværnsdistriktet, og sætter stor pris på det stærke engagement fra de frivillige.
- Selv med kort varsel er der altid mange som er klar til at hjælpe. Derfor rystede jeg heller ikke på hånden, da jeg et halvt år før øvelse AGOEX gav tilsagn om Flyverhjemmeværnets deltagelse, siger en smilende Ole Sprange.
Flyvende hjemmeværnsfolk: Fra venstre: Ole Sprange, Ole Knudsen, Rasmus Due og Henrik Morbjerg