[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

For at holde sig i gang i de ekstreme varmegrader, ja, så skal kroppen have rigeligt med væske og rigeligt med salt og sukker.

De tre vigtige ingredienser kan kombineres til en cocktail, som i flere andre missionsområder har vist sig at være hensigtsmæssig. Ikke at det i sin rene form er nogen speciel god smagsoplevelse, men med lidt limonadedrik tilsat, så glider det ganske fint ned.

Drikken er ikke specielt opfundet i Irak, men derimod er opskriften medbragt fra flere tidligere missionsområder. Og det er da også fra de tidligere områder, at drikken har fået sit kaldenavn ”neger-vand”.

- Det blev oprindeligt brugt i Afrika, hvor en sygeplejerske fandt ud af at hjælpe en masse børn ved at give dem en opløsning af salt og sukker, fortæller oversergent og sygepasserfører Dennis T. Keller.

Dennis T. Keller fortæller, at hvor der de første dage var travlhed på lejrens minihospital, infirmeriet, med op til fem til mand til afkøling, ja, så er der nu højest en eller to, der stikker hovedet forbi for at få salt, sukker og limonadedrik til en ”negervand”.

- Folk lærer at finde ud af, hvad de har brug for, siger oversergenten.
Desuden har den danske styrke nu været i missionsområdet og varmen i så lang tid, at soldaterne har vænnet sig til forholdene, så de ikke længere sveder den samme mængde salt ud af kroppen.

Soldaterne skal helst nappe to gange halvanden liter om dagen, og den mængde indgår i de cirka ti liter væske, som hver enkelt skal drikke om dagen.



En blanding af natrium og kalium, salt og sukker, er nødvendigt for at klare de ekstreme forhold for de danske soldater i Irak. Oversergent Dennis T. Keller har siden de første dage lært en række af soldaterne at lave sig en vand og salt-blanding, som hjælper med at holde kroppen fit for fight.