[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

En stående mand syner ikke af meget på 700 meters afstand. Men en uddannet finskytte skal kunne ramme ham på kroppen i første skud. Og det gør han. Det er nemlig et krav for at bestå uddannelsen, at første skud rammer inden for 40 gange 60 cm, og på 300 meter er kravet inden for 10 gange 15 centimeter.
 
Seks uger på kursus
Tirsdag den 23. maj var eksamen afsluttet i Borris Skydeterræn for det første kursus for finskytter, og de seks kursusdeltagere fra 1. mekaniserede Infanterikompagni ved Den Kongelige Livgardes første bataljon får overrakt deres uddannelsesbeviser i morgen den 24. maj på Hærens Kampskole. De havde alle bestået, og efter kursusledelsens opfattelse ydet en stor og god indsats gennem hele det 6 uger lange kursus.

Her ligger skytten godt gemt. Man må ikke kunne erkende ildstillingen på 100 meters afstand med det blotte øje. Foto: Heri Hammer Niclasen.
 
Et forsøg
Dette første egentlige kursus er et forsøg. De seks uddannede skytter og observatører vil blive fulgt nøje i det næste halve år, og så vil Kampskolen indsamle erfaringerne, gøre status og foreslå, at
uddannelsen bliver et stående tilbud. Det er indførelsen af infanteri-kamp-køretøjer (IKK) om nogle år, der er anledning til at overveje en uddannelse af finskytter.

I et IKK-kompagni forestiller man sig, at der er en manøvrestøttesektion, der består af to grupper. I hver gruppe vil der være mandskab til dysekanon, et finskytte-team, en let morter og et let maskingevær. Så hvis man ønsker at kunne råde over finskytter, så skal uddannelsen sættes i gang, og der skal skaffes de nødvendige våben og tilhørende materiel.
 
En riffel
Finskyttegeværet er i princippet en riffel med støtteben fortil. Den er udstyret med et kraftigt kikkertsigte, og sigtemidlerne kan indstilles i højden og i siden, så der tages hensyn til vind, rotationsafdrift, afstand og temperatur.

Kursus blev gennemført med et finskydningsgevær, der har den tekniske betegnelse M/04 SAKO TRG42RH Cal. 338LM. Omregnet til millimeter svarer det til næsten 8,6 millimeter. Der blev også som forsøg skudt med andre, tilsvarende våben, og det blev afprøvet, hvordan det er at skyde med lyddæmper.

Til ære for fotografen ligger skytten her med finskydningsgeværet, der har påsat lyddæmper, og indsvøbt i et termisk sløringsnet. Foto: Heri Hammer Niclasen.

 
Krav til skytten
Man behøver ikke at være "guldmærke-skytte" forud for optagelse på kurset. Der er mange andre krav end de rent skydemæssige. Man skal kunne indrette en ildstilling, som ikke kan erkendes med det blotte øje, og man skal kunne opholde sig i stillingen gennem længere tid.

Så skal man kunne bedømme afstande, og det indgår også i uddannelsen, at man skal kunne påkalde og lede ilden fra artilleri og morterer. Det er noget helt specielt at være finskytte eller observatør, og derfor stilles der krav om, at man er psykisk egnet til funktionen, og at man er i stand til at træffe rationelle beslutninger under stresspåvirkning.

Kursusleder, major Harder Sørensen fra Hærens Kampskole, præsenterer et finskyttegevær. I forgrunden observatørens "Spotter-Scope", og i baggrunden tre af kursusdeltagerne fra Livgarden. Foto: Heri Hammer Niclasen.
 
Følger deltagerne
De seks deltagere fra Livgarden får to finskydningsgeværer med hjem til Høvelte. De vil i det næste halve år få lejlighed til at træne sammen med Politiets Aktionsstyrke, Jægerkorpset og Frømandskorpset.