[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Af Michael Lollesgaard, brigadegeneral, Sarajevo

Første søndag i maj mødte officerer fra Slovenien, Kroatien, Serbien, Makedonien, Montenegro og Bosnien-Herzegovina på Peace Support Operations Training Centre (PSOTC) i Sarajevo for at deltage i en uges stabstræning. Hvert land opstillede en bataljonsstab, og det var nok første gang siden krigen i 1992-1995, at samtlige lande fra Ex-jugoslavien var samlet til en sådan aktivitet. Den største del af udgifterne til øvelsen blev dækket af danske midler til fremme af sikkerhedssamarbejde, hvilket PSOTC er taknemmelig for.

Chefen for Joint Staff lytter.

Øvelsens fokus var på samarbejde med civile parter i en fiktiv fredsbevarende operation i Afrika. Til støtte for øvelsen deltog repræsentanter for 14 forskellige internationale organisationer i Sarajevo. De spillede rollerne som repræsentanter for deres specifikke organisationer, og denne brede deltagelse gav en meget fin realisme i forhandlingerne mellem bataljonen og de involverede parter.

Ugen blev indledt med nogle briefinger, hvorefter der gennemførtes en lille opvarmningsøvelse, hvor stabene kunne akklimatisere sig og få visse hints om struktur i stabsarbejdet og overvejelsesmetodik af øvelsesledelsen. Under denne del var også indlagt media-træning, hvilket for en række deltagere var en ny udfordring.

Møde med en række civile organisationer, der indgik i øvelsen.

Selve øvelsen med de eksterne rollespillere blev indledt onsdag morgen, og hver af bataljonsstabene blev konfronteret med forskellige problemstillinger spændende fra oprettelse af en flygtningelejr, støtte til DDR (disarming, demobilisation and reintegration) til støtte i forbindelse med udbrud af en større epidemi. Henset til landenes lidt forskellige politiske holdning til den mere robuste del af fredsstøttende operationer var sådanne elementer nedtonet.

Forsvarsministeren i Bosnien-Herzegovina, hr. Selmo Cikotic, besøgte øvelsen.

Forsvarsministeren i Bosnien-Herzegovina, hr. Selmo Cikotic, besøgte øvelsen, og han udtrykte begejstring for sådanne regionale aktiviteter, som han mente gerne skulle være de første i en lang række. De små lande i regionen kan lære af hinanden, og på længere sigt vil et tættere uddannelsessamarbejde måske også være en udgiftbesparende mulighed. 

Medierne var også meget interesserede, og mediadagen blev besøgt af to tv-stationer og journalister fra otte aviser, så begivenheden blev godt dækket.

Resultatet? Ja, det var vigtigt at være sammen, og visse landes stabe var også ganske velfungerende, mens det for andre var tæt på at være første gang, man diskuterede sådanne problemstillinger. Men alle fik et udbytte – og tilbagemeldingerne var meget positive, så mon ikke der gennemføres en tilsvarende øvelse til næste år....