Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Uddannelsen til at varetage jobbet som livvagt indgår med minimum seks uger målrettet decideret mod livvagt-jobbet inden for en uddannelse, der i alt tager ca. to år.
Der er således adskillige færdigheder, som alle bidrager til, at man samlet set kan kalde sig livvagt ved Militærpolitiet. De vigtigste områder er blandt andet gode skydefærdigheder, en god fysik og ikke mindst den lidt svært definerbare evne til at falde naturligt og ubemærket ind i en hvilken som helst sammenhæng.
Jobbet kan hurtigt veksle mellem opgaven som livvagt på patrulje i green zone i Helmand til de bonede gulve i ministerierne i Kabul. Fleksibilitet og evnen til lynhurtigt at omstille sig til nye vilkår og situationer er nøgleord i denne branche.
Militærpolitidetachementet ved Danish Battlegroup i Helmand begyndte uddannelsen ved henholdsvis MP-skolen og 2. Militærpolitikompagni (2MPKMP) i Aalborg i 2007. Allerede på MP-skolen blev de grundlæggende færdigheder indlært og i 2 MPKMP intensiveredes sværhedsgraden i uddannelsen. Øvelserne blev gennemført i varierende omgivelser – lige fra strøget i Århus i ”myldretiden” til øvelsesterrænet ved Viborg midt om natten. Alt sammen medvirkende til at anspore den enkelte livvagt til en fleksibel og imødekommende tilgang til opgaverne.
Uddannelsen kulminerede i forbindelse med den afsluttende øvelse i Oksbøl inden udsendelsen til Helmand. Den afsluttende øvelse indeholdt således et meget realistisk moment, idet udviklingsminister Ulla Tørnæs besøgte øvelsen for at få et indtryk af Danish Battlegroup’s bestræbelser på at bidrage til genopbygningen af den lokale infrastruktur. Besøget var samtidig en oplagt mulighed for Militærpolitidetachementet til at få pudset formen af som livvagter.
Udviklingsministeren nyder turen i Oksbøl øvelsesterræn, mens MP-sergent R. H. har det kølige overblik.
De efterfølgende tilbagemeldinger var da også ”ganske gode” – så alt i alt kunne Danish Battlegroup med ro i sindet se frem til at modtage kommende VIP’er (Very Important Persons) som gæster i missionsområdet – sikkerheden skulle MP’erne nok sørge for.
Danish Battlegroup hold 7 overtog formelt kommandoen fra hold 6 den 11. februar 2009. Derefter gik der ikke længe, før de første varsler om kommende VIP-besøg begyndte at tikke ind på computeren.
Indledningsvis var det forsvarschefen og chefen for Hærens Operative Kommando, som meldte deres ankomst. Militærpolitidetachementet begyndte derfor straks alverdens forberedelser – mange detaljer skulle forberedes og mange aftaler skulle træffes, inden de to VIP kunne gennemføre besøgene i Afghanistan på betryggende vis.
Alt lige fra koordination med de lokale Afghanske myndigheder i Kabul til lån af fragmentationsveste skulle klares. En udpeget ”task force” på fire MP-sergenter håndterede de fleste opgaver – godt støttet af et par rutinerede MP-befalingsmænd.
En tilfreds forsvarschef (FC) sammen med livvagtholdet. FC besøg var ret hektisk, idet mange enheder skulle besøges på få dage. MP-sergenterne Martin og Morten fulgte med hele vejen, mens resten af holdet stødte til i Kabul for at støtte med eskorteringen rundt i byen.
Som nævnt skal MP’eren i livvagtsrollen kunne tilpasse sig og bevare overblikket i alverdens situationer – som om det ikke var nok – nej, derudover er der nemlig også forskel på VIP’erne.
Den 21. maj er en mærkedag for Danish Battlegroup hold 7 – det var nemlig dagen, hvor Gereshk (hovedbyen i det danske ansvarsområde) var vært for en stor prestigefyldt Shura (møde). Shuraen havde prominente gæster, herunder en minister fra Karzais regering i Kabul, Guvernøren for hele Helmand provinsen og naturligvis den lokale distriktsguvernør.
Samlet set en samling af prominente VIP’er, som krævede ”det store sikkerhedsopbud”. Store dele af Danish Battlegroup var derfor indsat i forbindelse med arrangementet, og Militærpolitidetachementet var naturligvis indsat til at gennemføre livvagtopgaven. En opgave, som udover de sædvanlige forberedelser krævede en del ekstra koordination (og tålmodighed), idet VIP’erne naturligt nok ikke taler dansk…
MP-sergenterne Mikkel og Stephan i færd med at give instruks til VIP’erne, så der var en fælles forståelse for, hvorledes potentielle faresituationer imødegås.
Shuraen forløb helt efter planen. Den satte samtidig Gereshk på landkortet i Afghanistan, idet det var første gang, at så prominente VIP’er besøgte byen samtidig. Sikkerheden omkring Shuraen forløb ligeledes ”helt efter bogen” – flere soldater var indsat i den bagende varme fra tidlig morgen til sen eftermiddag – og alle klarede opgaven til ”UG” – og Militærpolitidetachementet fik endnu en gang lejlighed til at agere livvagter på skarp mission!