Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Den 5. september i fjor var første gang, at der blev holdt en national flagdag i Danmark. Flagdagen skal minde os om den indsats, Danmarks udsendte gør for andre langt fra hjemmet.
Der er arrangeret en lang række parader og kransenedlæggelser rundt om i hele landet, ligesom der er et centralt arrangement med mindegudstjeneste med royal deltagelse i Holmens Kirke. Her blev navnene på de faldne de seneste 12 måneder læst op.
Efter mindegudstjenesten var der parade på slotspladsen foran Christiansborg Slot. (Læs om disse arrangementer i separate indlæg her på hjemmesiden).
På denne hjemmeside vil vi løbende holde vore læsere opdateret med hærspecifikke arrangementer, efterhånden som de afvikles.
Stort fremmøde i Sydsjælland
FLAGDAG, Vordingborg: Mange veteraner var samlet for at markere Den Nationale Flagdag på Vordingborg Kaserne. Soldaterforeninger fra Sydsjælland og Lolland/Falster var mødt op for at gøre dagen festlig med de mange faner
Af Niels Brandt, presseofficer, DANILOG
Solen strålede klart fra en skyfri himmel, mens tonerne fra DANILOG’s tamburkorps lød over Frederik den syvendes plads på Vordingborg Kaserne og gav en smuk ramme til højtideligholdelsen af Den Nationale Flagdag.
Til lyden af ”Piccolo march” blev DANILOG’s fane ført frem og blev placeret på højre fløj af de mange faner, der var bragt med af soldaterforeningerne.
Efter paraden på kasernen var alle de deltagende inviteret til morgenkaffe i cafeteriaet. Her havde veteranerne mulighed for at hygge sig med kaffe og morgenbrød.
Flagparade på Frederik den syvendes plads.
Flagdagen 2011 falder på en mandag. Derfor vil den blive fejret lokalt rundt om ved de danske garnisoner. DANILOG ser frem til at byde veteraner og soldaterforeninger velkommen 5. september 2011.
Parade på Torvet
FLAGDAG, Varde: Danske Artilleriregiment markerede den Nationale Flagdag med en parade på Varde Torv
Af Bjarne H. Hansen, kaptajn, presseofficer
Danske Artilleriregiment markerede Den Nationale Flagdag med en mindre parade på Varde Torv. Under paraden blev flaget på den gamle rådhusbygning hejst, mens Reveillen blev blæst på trompet.
Varde Torv lagde brosten til den lille parade, hvorunder flaget på det gamle rådhus gled til tops.
Umiddelbart herefter marcherede kommandoet ind i St. Jacobi Kirke, hvor kommandoet deltog i gudstjenesten, der blev gennemført af sognepræst Morten Thaysen.
Under gudstjenesten talte regimentschefen, oberst Birger Mejlholm. Han sluttede sin tale med
at mindes de døde.
Chefen for Danske Artilleriregiment, oberst Birger Mejlholm, talte i kirken og mindedes døde soldaterkolleger.
Alle hader krig
FLAGDAG, Odense: Fortæl den gode historie om, at man som dansker har gjort en positiv forskel, sagde oberst Mogens Bech
”Alle mennesker hader krig. Selv soldater hader krig. Jeg har mødt unge mænd, der var på jagt efter at teste sig selv, opleve den yderste grænse - men efter en uge med ildkampe, har de faktisk fået nok.”
Sådan indledte kaptajn og forfatter til Afghanistan-bogen ”Kvindernes Krig”, Anne-Cathrine
Riebnitzsky, sin tale til deltagerne i markeringen af Danmarks Udsendte i Ansgar Anlæg i Odense.
Fortæl den positive historie
Garnisonskommandanten i Odense, chefen for Totalforsvarsregion Syd, oberst Mogens Bech, kom i sin tale ind på, at medierne ofte ikke er så gode til at fokusere på det positive, der sker, hvor Danmarks udsendte gør tjeneste – og sagde blandt andet:
-”Jeg vil derfor opfordre alle til at fortælle den gode historie; den historie, hvor danskerne kan opleve, at man som udsendt har været med til at gøre en positiv forskel!”
Anne-Cathrine Riebnitzsky har selv været udsendt til Afghanistan, så hun forstår bedre end de fleste hvilke følelser, der kan dukke op hos unge soldater under en mission.
Kranse og gudstjeneste
FLAGDAG, Skive: Mange pårørende med til arrangementet på Skive kaserne
Skive kaserne og Ingeniørregimentet markerede for anden gang på lige fod med andre garnisonsbyer Den Nationale Flagdag. Det skete kort efter middag søndag, hvor der indledningsvis var gudstjeneste i Skive kirke, hvor feltpræst Jens Peter Garne prædikede. Herefter var der parade på Skive kaserne, hvor der blev lagt kranse ved mindemur og mindesten.
En trompeter blæste for Dannebrog, da der blev holdt parade ved Ingeniørregimentet.
Fotos: Hans Brinch.
Efter denne ceremoni, hvortil der var mødt mange pårørende, skibonitter og det officielle Danmark repræsenteret ved beskæftigelsesminister Inger Støjberg, der selv kommer fra det nordvestlige Jylland, var der kaffe og kage til de fremmødte.
Det officielle Danmark var repræsenteret ved beskæftigelsesminister Inger Støjberg, der ses med det røde hår mellem pårørende og skibonitter.
Operationssygeplejerske fik ”Byens gave”
FLAGDAG, Århus: Flagdagen blev markeret på rådhuset, og Ingelise Klaris modtog ”Byens gave” for sin indsats på felthospitalet i Camp Bastion
Af Søren Lindhardt
Fra juli til oktober 2009 var Ingelise Klaris udsendt som operationssygeplejerske på felthospitalet i Camp Bastion. Det var grunden til, at hun i dag modtog ”Byens gave”, der blev overrakt af borgmester Nicolai Wammen.
- Jeg er her faktisk, fordi jeg skal holde et foredrag, så det kom bag på mig. Men jeg er glad for den. De ord, der blev læst op fra indstillingen, berørte mig virkelig, siger Ingelise Klaris.
Til hverdag arbejder hun som operationssygeplejerske på Viborg Sygehus, og hun har en rådighedskontrakt med forsvaret, hvilket altså betød, at hun tog til Camp Bastion i juli 2009.
- Jeg har 16 års erfaring hjemmefra, men det er noget helt andet dernede. Det er barske og brutale skader, folk kommer ind med. I den tid, jeg var der, beskæftigede jeg mig udelukkende med traumebehandling, fortæller Ingelise Klaris.
Sidste års modtager af ”Byens gave”, Palle Redder, fortæller om politiarbejdet som udsendt.
Aarhus Samvirkende Soldaterforeninger stod bag arrangementet på Rådhuset, hvor blandt andre Nicolai Wammen deltog. Foruden overrækkelsen af ”Byens gave” var der foredrag af sidste års modtager, Palle Redder, der har været udsendt med Politiet adskillige gange, ligesom Ingelise Klaris holdt et foredrag om sin tid ved felthospitalet.
Desuden underholdt Århus Politis kvindekor ”Politisirenerne”.
Århus politis kvindekor ”Politisirenerne” sang danske og udenlandske sange mellem punkterne på dagens program.
Anders Fogh på besøg
FLAGDAG, Fredericia:Omfattende program på flagdagen, der involverede NATO og de danske veteraner
Danmarks tidligere statsminister, nu NATO´s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, havde en travl dag, da han blandt andet besøgte Viborg, hvor han afslørede en ny flagstang ved Kongehyldningsmonumentet, og Fredericia, hvor han blandt andet fik sig en snak med repræsentanter for de danske veteraner.
Veteranerne samlet om Anders Fogh Rasmussen. Fra venstre er det Jesper, Thomas Hansen, Ib Nielsen, Erik Andersen, AFR, Bo Lundgreen og Erik Schwensen. Fotos: Leon Lindholm.
Det omfattende program i fæstningsbyen var blevet indledt med gudstjeneste i Garnisonskirken efterfulgt af march gennem byen til Kastellet, hvor der var flaghejsning. Kort efter var der på ny march gennem byen, denne gang til Bülows kaserne, hvor der var kransenedlægning og tale ved garnisonskommandant, oberst Susanne B. Bager.
Anders Fogh Rasmussen hilste på oberst Susanne B. Bager ved flagdagsarrangementet. Så var resten af programmet i øvrigt viet mest til byen, idet der efter en ny march til Fredericia rådhus blev talt af Anders Fogh Rasmussen, borgmester Thomas Banke og formanden for De Blå Baretters lokalafdeling, Jens Simonsen. Arangementet blev sluttet af med en reception. |
FLAGDAG, Haderslev: Byen mindes sine faldne siden 2. Verdenskrig ved skulpturen ”Bastion”, der trækker en tidslinje op til hovedlejren i Afghanistan, Camp Bastion
Af Ninna Villadsen, kaptajn, presseofficer Danske Division
Med Slesvigske Musikkorps gik paraden fra Haderslev kaserne til rådhuset, hvor borgmester Jens Christian Gjesing modtog styrken med en flot tale om vigtigheden af at have soldater både ude i verden og i Haderslev. Herefter gik styrken til gudstjeneste i domkirken.
Borgmester Jens Christian Gjesing taler til styrken ved Haderslev Rådhus. Fotos: Ninna Villadsen.
Efter gudstjenesten gik styrken tilbage til Haderslev Kaserne, hvor garnisonskommandant, oberst Keller Nielsen, i sin tale blandt andet sagde:
- Vi er samlet i dag for at markere den Nationale Flagdag for Danmarks Internationale Engagement. Formålet med flagdagen er at ære, hylde og mindes de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark som led i Danmarks aktive internationale engagement.
Garnisonskommandant, oberst Keller Nielsen lægger krans ved mindestenen.
- Her i Haderslev markerer vi i år dagen med at afsløre en mindesten over de faldne fra Haderslev Garnison siden 2. Verdenskrig. Vi har valgt stedet for mindestenen ved skulpturen "Bastion". Navnet angiver beskyttelse som del af en fæstning og giver associationer til hovedlejren i Helmandprovinsen, Camp Bastion.
Mindestenen er blevet mulig gennem donationer fra private, soldaterforeninger og Haderslev Kommune, ligesom stenhuggerarbejdet er udført uden beregning. Hendes Excellence, Grevinde Sussie af Rosenborg, har indvilliget i at afsløre mindestenen. Vi vil om lidt, efter afsløringen, lægge en krans for at mindes og ære de danske soldater, som er faldet eller såret i tjenesten for Danmark.
Hendes Excellence, Grevinde Sussie af Rosenborg, afslører mindestenen ved Bastionen. Det nationale monument, som skal opstilles på Prinsens Bastion i Kastellet i København, skal omfatte navnene på alle faldne danske soldater i international tjeneste siden 1948. I lighed hermed vil vi i Haderslev vise navnene på de faldne med tilknytning til Haderslev garnison ved vores "Bastion". De faldne fra Haderslev garnison er major Per Hjort Skibelund, dræbt af en mine i Kroatien den 19. september 1994 og major Torben Jørgensen, død som følge af tjeneste i Kuwait den 3. september 1999. Herefter afslørede Hendes Excellence, Grevinde Sussie af Rosenborg, mindestenen for faldne med tilknytning til Haderslev garnison. |
Kanonsalut hilste Dannebrog
FLAGDAG, Aalborg: Hundreder fulgte flagparaden gennem Aalborg efter flot gudstjeneste
Af Palle Strandgaard, Trænregimentet
Det var et helt igennem velgennemført arrangement, der i strålende solskin startede ved Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum, hvor garnisonskommandant, oberst Flemming Larsen, holdt en gribende tale, og hvor snesevis af de nordjyske soldaterforeningsfaner var repræsenteret.
Garnisonskommandanten, oberst Flemming Larsen, lagde blomster ved ”Soldatens Sten”. Fotos: Palle Strandgaard.
Oberst Flemming Larsen lagde indledningsvis en buket blomster ved ”Soldatens Sten”, og efter oberstens tale begav selskabet sig til Budolfi Kirke, hvor tidligere biskop Søren Lodberg Hvas afviklede en fantastisk flot gudstjeneste.
Efter gudstjenesten stillede fanerne op udenfor kirken, og med Hjemmeværnets Trommekorps i spidsen marcherede man så rundt i Aalborgs gader med i hundredvis af begejstrede borgere som tilskuere. Målet var C. W. Obels Plads, hvor oberst Flemming Larsen bød velkommen og holdt en kort tale. Herefter var det konferencier Peter Reinau der tog over, og kommanderede Dannebrog hejst over byens gamle rådhus. Derefter blev der afholdt et minuts stilhed for de faldne efterfulgt af nationalsangen.
Faner fra regiment, soldaterforeninger med videre var med i paraden gennem byen, der blev overværet af mange hundrede tilskuere.
Fantastisk flot når en hundredtallig skare istemmer nationalsangen. Og rigtig festligt var det da også, da byens kanonlaug afgav en salut til ære for Danmarks udsendte og for de faldne i fredens tjeneste.
Herefter fik dagens hovedtaler ordet; og det var en fantastisk veloplagt tidligere minister, MF Jacob Axel Nielsen, der i sin tale blandt andet berørte vigtigheden og værdien af den indsats, de danske udsendte har udført og stadig udfører i verdens brændpunkter.
Arrangementet sluttede med fællessangen: ”Blæsten går frisk over Limfjordens vande”, hvorefter der var reception på Aalborgs gamle rådhus.
Hele byen flagede med
FLAGDAG, Holstebro: Byens indfaldsveje var markeret med flagalléer, så ingen var i tvivl om, at dragonernes by flagede med søndag
Hos Jydske Dragonregiment i Holstebro havde man taget hele byen med på idéen om at fejre flagdag. Det gav sig udtryk i en overdådig udsmykning ved byens indfaldsveje, hvor kommunen havde opsat flagalléer, der viste de vejfarende, at her var en by, der forstod at fejre byens udsendte, af hvilke der gennem årene har været ganske mange.
Paraden var ledsaget af et militærorkester på sin vej gennem Holstebro.
Dagen startede på Dragonkasernens paradeplads så tidligt som klokken otte med kransenedlægning for regimentets faldne. Herefter marcherede paraden til Holstebro kirke, hvor der var gudstjeneste og tale ved byens borgmester, H. C. Østerbye.
Til trods for det relativt tidlige tidspunkt på en søndag, var der en del bysbørn, der var mærkerne og fulgte flagparaden gennem Holstebro, blandt andet her ved Store Torv.
Foruden Jydske Dragonregiment medvirkede hjemmeværnet og byens lokale soldaterforeninger i fejringen af Danmarks udsendte.
Så kunne de høre efter
FLAGDAG, Sønderborg: Sergentelev fik bragende bifald og ro på cafestolene, da han berettede om sin tid som udsendt og det at komme styrket hjem
Af Leif Larsen, presseofficer
Selv om han talte sidst, var hans budskab ikke til at tage fejl af. Sergentelev Nicolaj Jensen leverede en tale af format, der gik klart ind hos de ca. 400 tilhørere. Sågar ved de nærliggende cafe-borde blev der ro, da Nicolaj Jensen fortalte om sine erfaringer som udsendt. Han understregede blandt andet, at ni ud af ti kom styrkede hjem fra en udsendelse, og det høstede han et bragende bifald for.
Forinden var ca. 200 sergentelever fra Sergentskolen i Sønderborg med Flyverhjemmeværnets orkester i spidsen marcheret fra kasernen til Rådhustorvet. Her blev den egentlige ceremoni gennemført med deltagelse af knap 200 tilskuere. Der var mest tale om pårørende, som fulgte hele paraden, men også nogle af byens borgere deltog.
Sergentelev Nicolaj Jensen taler på rådhustorvet i Sønderborg. Fotos: Leif Larsen.
Sergentskolen marcherer med Flyverhjemmeværnets orkester i spidsen.
På Rådhustorvet talte foruden Nicolaj Jensen, skolechefen oberstløjtnant Viggo Ravn og borgmester Aase Nyegaard.
”Husk, ikke at glemme”
FLAGDAG, Afghanistan: Den Danske Kampgruppe ISAF 10 samledes på Valdemarsplads i Camp Price, ved Flagpool i Camp Bastion og i Patrol Base Bridzar for at mindes og huske de faldne og sårede soldater i international tjeneste
Af Nikolaj Thide, presseofficer, Den Danske Kampgruppe
De danske soldater, som ikke var engageret i Green Zone og i ørkenen, samledes til Flagdag på Valdemarsplads i Camp Price.
Paraden indtog retstilling, og Dannebrog blev hejst. Derefter blev der sunget ”I østen stiger solen op".
Valdemarsplads i Camp Price.
Feltpræst Niels Peter Sørensen holdt en mindetale og sagde blandt andet:
”Dannebrog er den røde dug med det hvide kors påtegnet. Den røde farve symboliserer hjerte, handlekraft og lidenskab med dertil hørende respekt – også for forskellighed.
Det hvide kors symboliserer kristne grundværdier, som dels understøtter betydningen af den røde farve, dels er fastholdelsen af, at Gud for altid er med os – ikke altid billiger hvad vi gør, men altid er med os uanset hvilke veje, vi betræder.
Lad os fortsætte liv og kamp med Dannebrog i front.”
Derefter blev der holdt et minuts stilhed til ære for de faldne.
UNIFIL hædrer flagdag
FLAGDAG, Libanon: Det var ikke kun i Danmark, de tidligere og nuværende udsendte soldater blev mindet og hædret. Også i det sydlige Libanon, hvor 147 danske soldater er indsat i FNs tjeneste, blev dagen fejret
Af Friederike Felbo, presseofficer
”Det er en fest til ære for de udsendte, derfor er det også vores dag," sagde chefen en for det danske kontingent (DANCON), oberstløjtnant Flemming Toft, ved ceremonien.
Alle sang første vers af nationalsangen, mens flaget blev hejst, og der blev holdt et minuts stilhed til ære for de faldne soldater, deriblandt den danske soldat som mistede livet i Libanon i januar.
Efterfølgende blev der holdt gudstjeneste med flagdagen som tema og til sidst fælles grillarrangement.
Hele paraden samlet til flaghejsning. Den lidt sjove vinkel, som soldaterne indtager skyldes, at billedet er taget i det splitsekund, da der foregår en opretning.
Mens Dannebrog gled til tops sang det samlede kontingent ”Der er et yndigt land”.
Chefen for DANCON opfordrede også soldaterne til efter mørkest frembrud at tænde et lys for at markere dagen.
Også markeret i Novo Selo
FLAGDAG, Kosovo: 145 soldater, danske betjente fra EULEX og nogle civile danskere fik søndag mulighed for at markere Den Nationale flagdag
Af Torben Christensen, seniorsergent
Hele DANCON samt de danske politibetjente, der var i området, markerede søndag Den Nationale Flagdag ved en parade i Camp Novo Selo.
Paraden foregik kronologisk sådan, at fanen blev ført ind, flaget blev hejst, der var en tale af chefen for det danske kontingent, oberstløjtnant Jens Peter Nyrup, der blev holdt et minuts stilhed for faldne danskere gennem tiden og der blev sunget en fællessang, ”I Danmark er jeg født”.
Oberstløjtnant Jens Peter Nyrup holder tale for soldater og gæster.
Fanekommandoet på plads på højre fløj. Fotos: B. D. Johansen, overkonstabel-1.
Chefens tale til paradedeltagerne udtrykte stolthed og ydmyghed:
”Jeg mener, det er vigtigt at markere sådanne nationale mærkedage. Man kan måske godt undre sig over, at en sådan flagdag ikke er blevet ”opfundet” tidligere, men det hænger nok sammen med, at vi danskere ikke har tradition for at fejre os selv alt for meget – måske en udløber af Janteloven.
Men man må godt være stolt af at være dansker. Traditionen med Den Nationale Flagdag er jo ikke så gammel, men det er en god tradition, vi her er med til at opbygge og rodfæste.”
De danske politibetjente udtrykte taknemmelighed for at være blevet inviteret til arrangementet. Det er altid rart at tale med andre danskere, man føler en større samhørighed, når man er i udlandet, siger politiassistent K. Thorbøll (tv). Til højre politiassistent Søren Klindt.
Efterfølgende var alle soldater og gæster samlet til lejrhygge med grillarrangement.