Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Mange soldater kan ikke få nok af fedt grej og lækre gadgets – også selv om det koster kassen. I slutningen af sidste år brugte forsvaret 15 millioner kroner på at købe en ny, avanceret hjelm – Tactical Ballistic Helmet version 2 (TBHII) – fra den amerikanske producent Gentex. Og brugerne elsker hjelmen, der oprindelig er udviklet til US Special Forces. Søndag fik alle på ISAF Hold 11 udleveret den ny hjelm.
Den nye hjelm set forfra og fra siden.
De, der har prøvet den nye hjelm, har kun rosende ord til overs for den og giver den fem ud af fem mulige point. Det er først og fremmest pasformen, størrelsen og den reducerede vægt (ca. 300 g), der udløser tilfredsheden blandt brugerne på ISAF Hold 10, der allerede har hjelmen. Den er ganske enkelt mere komfortabel, tilbyder højere stabilitet under bevægelse og bedre udsyn ved ildafgivelse fra blandt andet liggende skydestilling.
Indvendigt er den nye hjelm udstyret med puder, der både fungerer som affjedring,
og som tilpasser hjelmen præcist til hovedets størrelse. Sammen med hageremmen giver puderne optimal beskyttelse mod stød. Hageremmen og hovedbåndet i vores nuværende hjelm M/96 er fastgjort med 3-punktsophæng. Med firepunktsophæng giver den nye hjelm markant højere stabilitet under bevægelse og med natkampudstyr.
De mange justeringsmuligheder og især puderne betyder, at hjelmen kan ”customizes” præcist til dit hoved, hvilket giver bedre fordeling af trykket ved for eksempel eksplosionstrykbølger.
Fortil er skyggen fjernet og standardudstyret med beslag til mørkekampudstyr – tidligere skulle dette beslag eftermonteres, hvilket gav ubalance, fordi hjelmen ikke var konstrueret til dette udstyr.
Bagtil er hjelmen udformet med et såkaldt ”mid cut”, hvor den nuværende hjelm er ”low cut”. Den nye hjelm går derfor ikke så langt ned i nakken som tidligere og skubbes derfor ikke frem af fragmentationsvesten i liggende skydestilling. Også i siden har den et højere snit, som giver bedre plads til headset/abeører. Hjelmens mindre størrelse betyder, at den dækker otte procent mindre. Alligevel vurderer Hærens Kampskole, at beskyttelsesgraden er 20 procent højere end for hjelm M/96.
Som en del af øvelsen blev de nye hjelme lagt i kasser og derefter anbragt i store net, så de var klar til lufttransport.
En Fennec helikopter transporterer nettet med hjelmene til Oksbøllejren.
Ligesom den tidligere hjelm fås den nye hjelm i fire størrelser med tilhørende betræk. Herhjemme udleveres hjelmen foreløbig kun til soldater, der skal på mission. Afhængig af erfaringerne fra Afghanistan skal hjelmen muligvis erstatte vores nuværende hjelm M/96, der er fremstillet af den franske producent MSA Gallet.
- Der er gjort alt, hvad der er muligt, for at skaffe så mange hjelme, at alle kan få den størrelse, der passer. Hvis der kommer til at mangle størrelser, prioriteres Bravo- og Charlie-Kompagnierne og de enheder, som følger dem. I alt er der 1380 hjelme til ca. 750 mand, så alle burde kunne få den rigtige størrelse, siger seniorsergent Kilo, der er ansvarlig for udlevering af de nye hjelme til enhederne.
FAKTA |
Producenten af vores nye hjelm hedder GENTEX. Virksomheden blev grundlagt i 1894 og hed ”General Textile Mills”. Den fremstillede primært tekstiler af silke, og under første verdenskrig var silkeposer til krudtladninger til artilleriet den store sællert. Under anden verdenskrig blev firmaet den største producent af faldskærme i USA med speciale i faldskærme til tungt materiel og sømineudlægning fra fly. Samtidig eksperimenterede GENTEX med kasser af fiberglas og polyester til opbevaring af de store faldskærme. Kasserne skulle både være stærke og lette – en kombination som viste sig så interessant, at firmaet efter krigen blev kontaktet af det amerikanske forsvar med henblik på at producere hjelme af det samme materiale, som blev brugt til kasserne. I 1948 kunne GENTEX præsentere den første hjelm produceret af tekstilkomposit. H-1, som hjelmen hed, blev indført i US Navy og senere efterfulgt af P-1 i US Airforce. Efterhånden blev hjelmene udbredt – både i helikoptere og i kampvogne. I 1958 udgjorde hjelmene og andet militært grej den største del af produktionen og ”General Textile Mills” skiftede derfor navn til det mere mundrette GENTEX. I 1980’er begyndte GENTEX et samarbejde med NASA om ”Space Helmets”, og i 2001 producerede GENTEX hjelmene til de første private astronauter i SpaceShipOne |