[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]



Udfordrende terræn, vægtbelastning og begrænset tid tærer på kræfterne.
 
Aspiranterne er samlet efter nattens orienteringsmarch på enkeltkæmperkursets tredje døgn. Dagens tal er 14!  Ud af 19 deltagere er 14 stadig tilbage efter tre døgn uden nævneværdig søvn, minimalt madindtag og adskillige kilometer i benene.
 
Det blev en lang nat for nogle af aspiranterne. Under kurset er GPS’en skiftet ud med kort og kompas, hvilket er en udfordring for mange soldater, hvis hverdag er fyldt med moderne teknologi. Konsekvensen er flere kilometer i benene og mindre tid til hvile.
Det ændrer imidlertid ikke på, at kursets udfordringer skal gennemføres for, at deltagerne kan komme videre til næste fase. Efter at have gennemført formiddagens lektioner, kommer de forløsende ord:
 
- I har nu to timers frokostpause! To timer!

På et kursus som dette, er to timer guld værd.
 


Om natten: Indsættelse og løsning af opgaver. Om dagen instruktioner og
Indøvelse som her, hvor det gælder indøvelse af baghold.

 
– Man lægger en hurtig plan og får overblik over de ting, man skal nu, fortæller aspirant nummer 7, som er i fuld gang med at varme vand til feltrationen, samtidig med at fødderne får et eftersyn og bliver plastret ind i Tenso-plaster på de mest sårbare steder.
 
Soldaterne skal udnytte tiden optimalt. Aspiranterne arbejder i den nederste del af behovspyramiden, hvor det handler om at få de mest basale behov opfyldt. Mad, væske, pleje af fødder og gnavsår. Også søvn er vigtigt, hvis deltagerne skal gøre sig et håb om at gennemføre.
 
– Det gælder om at få styr på stumperne og være sikker på, at udrustningen sidder, som den skal, inden vi skal videre. Vi ved jo ikke, hvad vi skal om lidt, supplerer aspirant nummer 13.
 
Dybe spekulationer om den nærmeste fremtid kan være med til at fjerne fokus og motivation.
 
 - Hvis aspiranterne tænker over, hvad der skal ske i morgen og i overmorgen, mister de både overblik og mod, siger ”JLH”, der er seniorsergent og instruktør på kurset.
 
Det kan være svært at lade være, når man er vant til en hverdag, som er styret af forholdsvis langsigtet planlægning, kalendere og øvelseslister. Kurset kræver en anden tilgang og et helt andet forhold til tid.
 
 – Derfor stiller jeg dem spørgsmålet: ’Hvordan spiser man en elefant?’ Det handler om at kunne leve i nuet og tage en lille bid ad gangen. Hele tiden holde fokuser på at løse opgaven her og nu og udnytte de muligheder, der kan være for at bevare sine kræfter, fortæller seniorsergenten.  
 


Udnyt øjeblikket. Også selv om tiden er kort, skal den udnyttes til at få opfyldt de basale behov.
 
Efter en lang nats march og orientering, hvor man er tappet for energi, kan det være fristende bare at blive siddende i solen og lade tiden gå. Seniorsergenten har dog et andet råd:
 
- Jeg siger til aspiranterne, at hvis de ved, at de har en pause på bare 20 minutter, så drejer det sig om at komme i soveposen, få noget at spise og drikke og få sovet. Også hvis det kun kan blive til fem eller ti minutters søvn.
 


Hurtigt i posen. Det blev til en times søvn.
 
Enkeltkæmperkurset skulle have været gennemført i november og december 2014. Da bataljonen deltog i en længerevarende øvelse i Litauen i forbindelse med NATO Assurance Measures blevet kurset udsat til den nuværende periode i marts. Kurset vil derfor blive gennemført to gange i 2015. Næste kursus vil blive gennemført i november og december i år.