[Oprindeligt publiceret af Marinestaben]

Sommerens skønneste ferieoplevelser foregår ofte på og ved vandet. Men hvert år kommer flere børn og voksne galt af sted under badning eller sejlads.

Derfor ønsker Søværnets Operative Kommando (SOK) dig en god sommer med en række gode råd, inden du pakker strandtasken eller sætter sejl.

Når du bader:

1.  Lad badedyret blive hjemme
”Hvert år oplever vi børn og voksne, der driver til havs på badedyr, gummibåde, luftmadrasser eller lignende og forulykker eller i værste fald drukner. De unødvendige ulykker vil vi selvfølgelig gerne undgå. Derfor anbefaler vi, at du lader badedyret eller luftmadrassen blive hjemme, når du tager til stranden,” siger chef for SOK’s overvågnings- og beredskabsafdeling, kommandørkaptajn Stefan N. Andersen.

2. Svøm ikke efter badedyret
Hvis du alligevel har taget badedyret med til stranden, og det driver væk, så lad være med at svømme efter det. Ring i stedet til SOK på telefon 89 43 30 99. Fortæl, hvor dit badedyr er drevet væk, og oplys, at ingen personer er savnet. Det kan redde liv, fordi SOK ikke bruger tid på en unødvendig redningsaktion. Det kan jo være, at et menneske på samme tid virkelig er forulykket ved en anden strand, hvor der derfor er mere brug for redningsmandskab og redningshelikopter.

3. Hold øje med vinden
Vær ekstra opmærksom, når du bader i fralandsvind, og følg i øvrigt baderådene fra Rådet for Større Badesikkerhed.

Når du sejler:

1.  Hold øje med vejret
Hold øje med vejret, lyt til vejrudsigten, og planlæg sejladsen efter både vejret og besætningens sejlererfaring. Bliv eventuelt en dag ekstra i havn. Mange ulykker vil kunne undgås ved omtanke og god forberedelse, inden du sejler ud.

2.  Korrekt udstyr
Bær altid redningsvest med lys og fløjte, og sørg for at have nødraketter og nødblus med om bord. Varm og synlig påklædning er også vigtig.

Se flere gode råd på gode råd til sejlere 

Nødraketter er ikke for sjov
Nødraketter, røde håndblus eller andre internationalt anerkendte nødsignaler må naturligvis kun bruges, hvis du er i nød.

Ofte kan redningshelikoptere eller redningsskibe ikke konstatere tegn på en søulykke, når de er blevet alarmeret på grund af et rødt lys på himlen eller havet. I nogle tilfælde er det røde lys blot et rødt blink fra et fyr eller et rødt lys på en mast.

”Desværre oplever vi også, at nødraketter bliver affyret for sjov. I yderste konsekvens kan det koste menneskeliv, hvis vi sender mandskab ud til en falsk alarm, og der så samtidig er brug for vores ressourcer i et tilfælde, hvor der virkelig er sket en ulykke”, siger chef for SOK’s overvågnings- og beredskabsafdeling, kommandørkaptajn Stefan N. Andersen. 

Vidste du at:
I 2007 var Sø- og Flyveredningstjenesten aktiveret i alt 719 gange, hvoraf de 325 relaterer sig til deciderede eftersøgnings- og redningsoperationer (SAR operationer). De øvrige 394 operationer blev udført som assistance til politiet og sundhedsvæsenet.

Se Sø- og Flyveredningstjenestens Årsrapport 2007.

 
Se også Rådet for Større Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd.