Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Vrag efter minesprængning. Mineankeret ses i forgrunden
Minerydningsskibene (MCM Danmark) fra 2. Eskadres Division 23 er efter en vinterpause i gang med årets sejladser.
Siden slutningen af marts har 3 skibe fra divisionen trænet i danske farvande. Sejladsen har været præget af stor afveksling og har givet mulighed for at træne mange forskellige ting.
En del af sejladsen er brugt på at træne besætningernes evne til at finde og bortsprænge miner på havbunden.
De danske farvande er et godt sted at træne, da der under 1. og 2. verdenskrig er udlagt mere end 15.000 miner. Minerne er både tyske og engelske.
De tyske miner er hovedsageligt forankrede miner udlagt med skib. Minerne blev lagt i linjer for at blokere skibstrafikkens passage af stræder og bælter, og findes derfor hovedsageligt i Storebælt, Lillebælt, ved Øresund og omkring Skagen. Minerne stod umiddelbart under havoverfladen, og sprang når et skib påsejlede minen. Størstedelen af disse miner blev strøget med mekanisk udstyr umiddelbart efter krigene, så det nu kun er mineankeret, der står tilbage på havbunden.
De engelske miner er bundminer kastet med fly under 2. verdenskrig. Minerne ligger fordelt i størstedelen af de danske farvande. Der er ikke nogen historiske data, der angiver positionerne på minerne, så de er vanskelige at lokalisere. Fordi teknologien efter 2. verdenskrig ikke var udviklet i forhold til rydning af miner på havbunden, resterer der fortsat et stort antal miner.
MCM Danmark startede sejladsen med at jagte engelske miner i Kattegat. Imellem Samsø og Sjællands Odde lokaliseredes 7 miner, der alle blev bortsprængt.
Minejagten blev senere flyttet til Køge og Faxe bugt, hvor der er flere tyske minelinjer. I Faxe bugt blev linjerne ”Undine I” og ”Undine III” for første gang lokaliseret. Linjerne er fra 2. verdenskrig og indeholdt dengang hver op imod 300 miner.
Når en linje er lokaliseret findes de tilbageværende mineankre, og det undersøges om der ligger ueksploderede miner. Ingen miner blev fundet i Faxe bugt, men 90 mineankre er blevet fundet og positionen fastlagt. Fundet af mineankrene og den præcise placering af minelinjen bidrager til kortlægningen af mineringen i de danske farvande.
Endvidere lokaliseredes vraget af et skib, der var sunket som følge af en minesprængning.
Udover minejagt har skibene deltaget i to dages Search And Rescue (SAR) øvelse.
Øvelsen fandt sted i Smålandsfarvandet, Storebælt og Århus bugt og havde deltagelse af flere skibe fra Søværnet, Marinehjemmeværnet, Kystredningsstationerne samt personel fra de Maritime Overvågnings Centre.
Under øvelsen blev der trænet samarbejde imellem de deltagende skibe, og der blev trænet eftersøgning af personer i vandet, samt førstehjælp til personer, der har opholdt sig i vandet. Alt sammen noget der sikrer, at skibene kan deltage effektivt i Søværnets opgaveløsning med søredning og eftersøgninger til søs.
Tre dage af sejladsen er blevet brugt til samarbejdsøvelser med fregatten IVER HUITFELDT. Der blev trænet kommunikation, sejlads i formation, ankring samt en masse øvelser med relation til minerydning.
Da skibene i MCM Danmark er forholdsvis små har de behov for en støtteplatform under længere øvelser og operationer.
Fregatten IVER HUITFELDT og droner
Støtteplatformen skal kunne levere olie, vand og proviant samt medbringe reservedele og andet udstyr, der ikke kan være på de små skibe. Støtteplatformen bidrager også med beskyttelse af minerydningsskibene i situationer, hvor det måtte være påkrævet. Derudover kan en stor del af planlægningen og analysearbejdet i minerydningsoperationen udføres ombord på støtteplatformen i MCM Danmarks kommandomodul, der placeres på støtteplatformen.
Det var første gang MCM Danmark havde samarbejde med en af de danske fregatter, så formålet var at undersøge hvorvidt IVER HUITFELDT kunne anvendes som støtteplatform, hvis der skulle blive behov for dette.
MCM Danmarks skibe er tilbage i Frederikshavn, hvor de næste uger står på klargøring til den kommende øvelse OPEN SPIRIT i Letland i maj måned. OPEN SPIRIT er en årlig øvelse ved Baltikum, hvor adskillige minerydningsskibe deltager og hjælper med at fjerne gamle miner ved de baltiske lande, så sikkerheden kan øges for fiskere og andet skibstrafik.
Inspektionsskibet THETIS deltager også i OPEN SPIRIT som støtteplatform for MCM Danmark.