Soldater fra 1. Lette Opklarinseskadron i Albanien hviler på feltsenge ved siden af deres Eagle 1 køretøjer. .

Soldater fra 1. Lette Opklaringseskadron i Albanien hviler på feltsenge ved siden af deres Eagle 1 køretøjer. AFOR var sendt til Albanien for at forhindre at flygtningestrømme fra Kosovo destabiliserede landet. Foto: Forsvaret  

I begyndelsen af april anmodede den albanske regering NATO om at indsætte en styrke, som kunne bistå de albanske myndigheder med indsatsen i forbindelse med de mange flygtninge i landet. Flygtningene var kommet fra provinsen Kosovo i Jugoslavien, hvor der var kampe mellem guerillastyrker og serbiske politistyrker. Politistyrkerne havde mange steder fordrevet kosovoalbanske beboere fra deres hjem, og derfor strømmede flygtninge inde i Albanien. NATO udsendte derpå Albania Force, AFOR, som var baseret på NATOS hurtige reaktionsstyrke Allied Mobile Force (Land), der senere er blevet nedlagt og erstattet med NATO Response Force. Da AFOR var på sit højeste, talte den mere end 7.000 personer, herunder en dansk opklaringsenhed fra det, der dengang hed Bornholms Værn.

Opklaringseskadron i Albanien

Det danske bidrag til NATO´s operation i Albanien omfattede i alt ca. 150 personer fordelt på forskellige bidrag: Stabspersonel til styrkens hovedkvarter i Durrës, bidrag til hovedkvarteret for den franske Task Force South, nationalt støtteelement, militærpoliti, personel inden for det civilt-militære samarbejde samt en opklaringsenhed på ca. 100 personer. Opklaringsenheden med sine to spejderdelinger og kommandodeling var tilknyttet Task Force South og havde sin lejr sammen med dennes hovedkvarter i udkanten af den lille by Elbasan. Den ligger omkring 40 km sydøst for Tirana.

Opklaringsenheden var blandt andet indsat i rekognosceringsopgaver og til beskyttelse af andre enheder, som udførte humanitære opgaver. I slutningen af juni samt i juli måned var opklaringsenheden endvidere indsat til eskortering af kosovoalbanske flygtninge, der skulle transporteres fra Albanien til Kosovo. Opklaringsenheden blev hjemtaget i begyndelsen af august 1999.

7. april 2009 blev Albanien medlem af NATO og albanske soldater deltager nu selv i internationale operationer.

  • Områder

    Albanien
  • Ramme

    NATO
  • Tidsinterval

    1999 - 1999
  • Aktuel

    Nej

AFOR

Antal danske udsendte: 138