Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Dansk deltagelse i den militære aktion mod Irak hvor en international koalition fjernede Saddam Hussein fra magten
Olfert Fischer på vej til Den Persiske Golf under Irakkrigen 2003 mod Saddam Hussein. Skibet passerer en moske. Foto: Søværnets Operative Kommando/Forsvaret.
Fra Forsvarsministeriets årlige redegørelse 2003:
2003 har været præget af Forsvarets indsats i Irak, indledningsvis i operationerne mod Irak for at fjerne Saddam Husseins regime.
Koalitionsstyrkerne indledte de militære operationer mod Irak den 20. marts. Efter en kort og målrettet offensiv blev målet med operationerne nået i løbet af april måned.
Ved folketingsbeslutning B 118 af 21. marts 2003 besluttede Danmark at deltage i den militære aktion mod Irak. Det danske bidrag bestod af korvetten Olfert Fischer, ubåden Sælen og et lægehold.
Korvetten Olfert Fischer var under forlægning mod Middelhavet for at indgå i Operation Active Endeavour, da den blev befalet til at forlægge til Den Persiske Golf for at deltage i operationer dér. Korvetten begyndte forlægningen den 19. marts og indgik i operationerne fra den 4. april til den 15. maj. Derpå iværksatte korvetten forlægning tilbage mod Danmark. Under operationerne opererede korvetten blandt andet i den nordligste del af Den Persiske Golf, hvor den sikrede off-shore installationer og skibstrafikken.
Ubåden Sælen, der efter indsættelse i Active Endeavour i slutningen af 2002 opholdt sig på en flådebase i Tyrkiet, iværksatte deployering fra Tyrkiet mod Den Persiske Golf den 20. februar. Sælen udgik af operationerne den. 5. juni, hvorefter den blev transporteret til Danmark på transportskibet Grietje.
Ubåden Sælen ankommer til Djibouti 2. marts 2003. Foto: Forsvaret.
F 355 Olfert Fischer sejler igennem Suezkanalen 27. marts 2003 på vej til operationerne i den Persiske Golf i 2003. Forsvarsgalleriet.
Redigeret uddrag af artikel fra Søværnsorientering nummer 3 2003:
Efter afgangen fra Bahrain gik der som altid et par dage med at finde ind i de vante rutiner, men da det først var sket, forløb turen som planlagt. Den mest synlige forskel var tilstedeværelsen af de mange krigsskibe, hvad end de nu var en del af koalitionsstyrken eller fra de omkringliggende lande. Den mest mærkbare forskel var varmen. Havtemperaturen var 28-30 grader celsius, og det kunne mærkes i båden. Heldigvis fungerede airconditionanlægget upåklageligt, så varmen ikke generede os nævneværdigt. I båden oplevedes det som en varm, lummer dansk sommerdag - dog uden solskin. Den daglige uniform kom derfor til at bestå af shorts, T-shirt og sandaler for de fleste af os. Enkelte hårde hunde holdt dog fast i princippet om, at man skam sejler ubåd i støvler!
Dette skyldes flere faktorer: For det første sejler en ubåd med de samme rutiner, uanset om der står krig eller øvelse på programmet. For det andet vidste man, at den direkte trussel mod ubåde ville være relativt begrænset, da Irak ikke råder over egentlig kapacitet til bekæmpelse af ubåde. Dermed ikke sagt, at krig ikke er anderledes end hverdagsrutinen - selvfølgelig er det det. Specielt inden vi kom af sted, var stemningen blandt besætningen anderledes end normalt. Alle var klar over, at det, vi nu stod over for, var noget særligt.
Når vi sejler, er vi nærmest totalt isolerede fra omverdenen, så behovet for nyheder var enormt. På trods af at vi var deltagere i krigen, vidste vi egentlig forsvindende lidt om, hvad der var sket i de tre uger, vi havde været af sted. Selvfølgelig var vi godt klar over, at vi ikke var på det tabende hold, men hvor fremskreden landkrigen var, vidste vi intet om. Derfor blev der det første stykke tid efter ankomst set meget CNN på hotellet og ringet en hel del hjem.
Områder
IrakRamme
KoalitionTidsinterval
2003 - 2003Aktuel
Nej
Antal danske udsendte: ca. 225