Omkring 12 danske og 150 internationale militære observatører overvåger grænseregionen mellem Israel, Syrien og Libanon for at sikre freden i området.

Omkring 12 danske og 150 internationale militære observatører overvåger grænseregionen mellem Israel, Syrien og Libanon for at sikre freden i området. Foto: Simon Elbeck / Forsvaret

Omkring 50.000 danske soldater har siden 1948 været udsendt i omkring 30 FN-missioner i Europa, Mellemøsten, Asien og Afrika.

 

Danske soldater har været udsendt som både ubevæbnede observatører og med større eller mindre danske troppebidrag. Både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet har haft soldater og enheder udsendt under FN's blå fane.

 

Danmark bidrager aktuelt til FNs missioner i Mellemøsten

 

I 2025 og 2026 har Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd, der er FN's mest magtfulde organ. 

 

Læs mere om tidligere danske bidrag til FNs operationer i sektionen om afsluttede internationale operationer via linket herunder. 

 

FN

FN’s Sikkerhedsråd har det overordnede ansvar for opretholdelse af international fred og sikkerhed.

 

Rådet udgøres af fem permanente og ti ikke-permanente medlemslande. De permanente er USA, Frankrig, Kina, Rusland og Storbritannien.

 

Danmark har været medlem af Sikkerhedsrådet fire gange, senest i 2005-2006. Danmark kandiderer til indvalg for perioden 2025-2026.

FN's militære observatører (UNMO'er) er ubevæbnede og uddannede til at observere og rapportere overtrædelser af aftaler om våbenhvile, frigørelse mv., der er relevante for deres indsatsområder.

 

Alle militære observatører har rang af kaptajn eller major og kommer fra alle dele af deres respektive lands væbnede styrker.

Sidst opdateret 12. december, 2024 - Kl. 10.15