Besætningsmedlemmer fra patruljefartøjet Nymfen holder øje med et russisk krigsskib, der er på vej gennem dansk farvand

Besætningsmedlemmer fra patruljefartøjet Nymfen holder øje med et russisk krigsskib, der er vej gennem dansk farvand i 2019. Foto: Brian Djurhus / Forsvaret

Forsvaret overvåger kontinuerligt de danske søterritorier. Indsatsen ledes og koordineres af Forsvarets Operationscenter (Joint Operations Centre (JOC)).

Opgaven løses i samarbejde med Søværnets forskellige centre og udkigsstationer.

Søværnet har konstant skibe på havet, og patruljefartøjer og skibe i havn kan indsættes i opgaver med kort varsel.

Med baggrund i overvågningen af det danske søterritorium udfører Søværnet opgaver for andre myndigheder og styrelser.

 

Luftrumsovervågning og afvisningsberedskab

Flyvevåbnet overvåger konstant det danske luftrum og identificerer fly.

Kontrolcentret i Karup får sine data fra store og langtrækkende radarer, som er placeret i Nordjylland, Sønderjylland og på Bornholm.

Kommer et fly ind i det danske ansvarsområde uden tilladelse, eller kan man ikke komme i kontakt med et fly, bliver afvisningsberedskabet i form af to F-16 Fighting Falcon kampfly sendt på vingerne. De undersøger, om der er noget galt og kan afvise flyet, hvis der er tale om en mulig krænkelse af dansk luftrum.

 

Overvågning og suverænitetshævdelse i Nordatlanten

Forsvaret er altid til stede i Nordatlanten. I Færøerne og Grønland løser Søværnets inspektionsskibe og inspektionsfartøjer en bred vifte af opgaver under ledelse af Arktisk Kommando.

Ud over at afvise skibe eller personer, der krænker dansk, grønlandsk eller færøsk territorium, udøver skibene politimyndighed til søs og gennemfører fiskeriinspektion, søopmåling og søredning.

Slædepatruljens Sirius overvåger den ubeboede kyststrækning i den nordlige del af Grønland. En strækning på ca. 2.100 km i fugleflugtslinje.

 Sidst opdateret 23. juni, 2020 - Kl. 15.50

Nødvendige (vis detaljer)

  • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

  • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google