Bold Quest 2023

Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret. 

Vores vigtigste opgave er det nationale beredskab, hvor vi konstant overvåger det danske luftrum med vores militære radarer, sensorer og radioer. Disse kapaciteter bruger vi til at skabe et luftbillede, som bruges aktivt til at identificere og overvåge al flyaktivitet i dansk område.

 

Vi anvender en række radarer, som leverer data til et opdateret luftbillede. Nogle er mobile og nogle er placeret udvalgte steder i landet. Overvågningen foregår fra Air Control Wings døgnbemandede operationsrum på Flyvestation Karup.

 

En central del af vores opgave er hurtigt at identificere og reagere på potentielle trusler eller afvigelser fra normal flyaktivitet. Dette omfatter hurtig identifikation af ukendte fly, mistænkelig opførsel eller andre uregelmæssigheder, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Hvis det værste skulle ske, er det Air Control Wings ansvar at koordinere det samlede luftforsvar ved at indsætte fly til forsvar af Danmark. Dette sker ved at aktivere det danske afvisningsberedskab samt gennemføre kontrol med disse kampfly. Dette betyder i praksis, at Air Control Wing koordinerer og kontrollerer indsættelsen, herunder taler med flyene og støtter dem hen mod det uidentificerede fly. Samtidig koordinerer Air Control Wing løbende med den civile flyvekontrolcentral i Kastrup, således at enhver indsættelse af danske kampfly foregår sikkert og effektivt.

 

Air Control Wing råder desuden over en mobil enhed som har til opgave at gennemføre luftrumskontrol, når Hæren og Søværnet er indsat enten på øvelse eller i skarpe operationer. Dette betyder, når enten en fregat eller hærenhed er indsat, så har Air Control Wing ofte mandskab med, som kan sørge for, at luftrummet er koordineret, samt at den rigtige støtte bliver givet.

 

Første og andet led i afvisningsberedskabet

DR Explainer - Hvordan overvåger vi det danske luftrum?

 

Internationale opgaver

Air Control Wing har også kapaciteten til at udføre vores arbejde globalt. Vi kan operere i brændpunkter over hele verden og opstille mobile radarer og kontrolcentre, hvilket gør det muligt for os at levere den samme høje standard og effektivt for luftrumskontrol og -sikkerhed som i Danmark.

 

I tæt samarbejde med vores allierede bidrager vi til internationale operationer, hvor vi sikrer luftrummet og styrer flytrafikken. Dette samarbejde er afgørende for at opretholde global sikkerhed og stabilitet.

 

Vores enheder er udstyret med avanceret teknologi og trænet til at håndtere komplekse operationelle miljøer. Vi deltager i internationale øvelser og missioner, hvor vi leverer kritisk luftovervågning og -kontrol i konfliktzoner.

 

Ved at operere globalt, udvikler vi også vores medarbejderes kompetencer og erfaring, hvilket gør os endnu bedre rustet til at beskytte Danmarks luftrum.

 

 

Sidst opdateret 21. august, 2024 - Kl. 12.01