I alt 13 nationer deltog i Iron Spear – den store NATO kampvognskonkurrence i Letland

Kampvogne fra en række NATO-lande, herunder Danmark, i Letland i 2022. De danske kampvogne var udsendt til Estland som en del af NATOs fremskudte tilstedeværelse. Kampvognene var samlet i Letland til øvelse og skarpskydning. Foto: Forsvaret

Hærens bidrag til international sikkerhed

Soldater fra Hæren er og har været udsendt i en lang række internationale missioner og opgaver helt tilbage siden 1948. Evnen til at kunne indgå i internationale missioner opretholdes gennem uddannelse af soldaterne og anvendelse af NATO-standarder og deltagelse i øvelser og samtræning med allierede. Her afprøver soldaterne blandt andet om materiel og kommunikationsudstyr virker sammen. 

 

Her kan du finde mere information om, hvor Forsvaret løser opgaver rundt om i verden lige nu: Verdenskort over internationale missioner

 

Hæren og NATO

Enheder og soldater fra Hæren indgår i NATO's beredskaber og deltager i alliancens missioner. Hæren har konstant haft udsendt soldater i NATO-operationer siden midten af 1990'erne. Efter at NATO som følge af Ruslands aggressive adfærd og angreb på Ukraine i 2014 skærpede sine beredskaber, har Hærens blandt andet haft udsendt større troppebidrag til Estland og Letland. Hærens soldater bidrager også fortsat til NATO's mission i Irak. 

 

Hæren og FN

Danmark er en engageret deltager i FN's arbejde, og Forsvaret har siden den første militære FN-mission i 1948 været en meget aktiv bidragyder til FN's operationer. Soldater fra Hæren har siden 1948 gjort tjeneste for Danmark i store dele af verden. 

 

Se en oversigt over de tidligere missioner her (listen omfatter også missioner uden FN-mandat og missioner for Forsvarets andre værn)

 

Læs mere om FN her

Deltagelse i internationale missioner

Alle uddannede soldater i Hæren kan udsendes. Inden udsendelse er der krav til gennemførelse af en fysisk prøve, at man har været til sundhedskontrol ved læge, at man har en gyldig førstehjælpsuddannelse samt at man i øvrigt kan leve op til de særlig krav den enkelte mission kan stille.

Til hver mission sammensættes en særlig uddannelse, der skal sikre, at soldaterne kan løse opgaverne i det specifikke missionsområde. Længden af denne uddannelse varierer alt efter, hvor meget opgaverne i missionsområdet kræver. En uddannelse afsluttes normalt med en kontrol af, om enheden er klar til missionen.

Det varierer fra mission til mission. Ofte er det dog opgaver, der varierer fra den træning, enheden gennemfører som forberedelse af forsvar i rammen af NATO. Derfor vil der ofte være tid både før og efter en mission, hvor enheden skal fokusere på at genopbygge sit uddannelsesniveau. De Internationale missioner går normalt på tur, således at alle Hærens soldater belastes ens.

Soldaterne medbringer det materiel, der er nødvendigt i den enkelte mission, afhængig af opgaverne, der skal løses og truslen i området. Oftest vil soldaterne arbejde med eget og kendt materiel så meget som muligt.

Når soldater kommer tilbage i Hæren, er der normalt afsat en periode, hvor soldaterne kan finde tilbage til en hverdag igen. Når denne periode er ovre, er det normalt, at der gennemføre genoptræning til at kunne fungere i krise og krig. 

Udsendte soldater styres ikke af Hæren og dermed Hærkommandoen. Når en enhed er uddannet, overtager Operationsstaben kontrollen med enheden, indtil den er tilbage i Danmark igen. Hæren uddanner og klargører enheden og tager sig af enhederne, når de kommer hjem.

Sidst opdateret 26. november, 2023 - Kl. 21.04