Forsvarsforliget er et rammeforlig, der sætter økonomi af samt udstikker den overordnede retning for udviklingen på forsvarsområdet. Med forliget blev Forsvarsministeriet bemyndiget til at iværksætte udarbejdelse af analyser inden for prioriterede områder, anskaffelser og initiativer.

 

Analyserne udarbejdes af Forsvarsministeriet i samarbejde med Forsvarskommandoen (FKO) og støttende styrelser. FKO udarbejder militærfaglige analyser for de militære kapaciteter og emneområder.

 

De færdige analyser tjener som beslutningsoplæg og beslutningsgrundlag for forhandlinger i forligskredsen. Beslutninger i forligskredsen bliver udtrykt gennem rammeforliget og delaftaler.

 

På baggrund af delaftalerne igangsætter Forsvarsministeriets departement udarbejdelse af implementeringsplaner for de enkelte initiativer. Ejerskabet af de enkelte initiativer vil hovedsageligt tildeles FKO eller en af de støttende styrelser.

 

Når FKO modtager Forsvarsministeriets bemyndigelse iværksætter Udviklings- og Planlægningsstaben udarbejdelse for af implementeringsplaner for de konkrete initiativer, som Forsvaret har initiativejerskab for. Ved udarbejdelse af implementeringsplanerne inddrages relevante kommandoer, myndigheder og støttende styrelser.

 

Implementeringsplanerne fremsendes til Forsvarsministeriet som grundlag for endelig godkendelse i forligskredsen. På baggrund af implementeringsplanerne udarbejdes et mere udførligt beslutningsgrundlag, der konkretiserer planerne yderligere og blandt andet fastlægger konkret udmøntning af økonomien i hvert initiativ.

Overordnet styring

På centralt niveau styres implementering af Forlig 2024-2033 i Forsvarsministeriets departement under koncernstyringsdirektørens implementeringskomité, der består af styrelseschefer, styrelsesdirektører og Forsvarskommandoens chefer.