dansk F-35 og russisk coot-a

Dansk F-35 møder russisk overvågningsfly over Østersøen. Foto: Flyvevåbnet

Af Forsvarskommandoen

 

I sidste uge blev de danske F-35 kampfly for første gang brugt til at varetage afvisningsberedskabet, hvilket også bød på en opgave for at identificere og følge et formodet russisk militærfly i Østersøen.

 

De danske F-35 piloter blev sendt i luften fra Fighter Wing Skrydstrup og ved ankomsten over Østersøen, kunne de visuelt bekræfte at flyet, der indtil da var blevet fulgt af jordbaserede radarer, var et russisk militærfly af typen IL-20 COOT-A. Flytypen er designet til overvågning og efterretningsindhentning.

 

Læs mere om afvisningsberedskabet her, hvor du også kan læse, hvor mange gange afvisningsberedskabet er aktiveret: Afvisningsberedskabet

 

De danske piloter fulgte det russiske fly, imens det fløj i dansk interesseområde nær Bornholm, hvorefter de returnerede til basen i Sønderjylland. Det russiske militærfly opholdt sig under hele forløbet i internationalt luftrum.

 

”Det er helt afgørende, at danske kampfly hævder dansk suverænitet, når russiske militærfly nærmer sig dansk luftrum. Med F-35-flyene har vi fået en topmoderne kapacitet, som øger dansk forsvars kampkraft og leverer til NATOs samlede afskrækkelse og forsvar i regionen. Situationen i Østersøen er fortsat anspændt på grund af Ruslands angreb på Ukraine og sammen med vores nordiske naboer og Polen og Tyskland, har vi et særligt ansvar for sikkerheden i Østersøen,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Dansk F-35 møder russisk overvågningsfly over Østersøen.

Foto: Flyvevåbnet

Indsættelsen af de danske kampfly var således den første efter F-35 er blevet klarmeldt til at løse de grundlæggende opgaver, som danske kampfly skal kunne løse her i Danmark. Officielt begynder F-35 at indgå i afvisningsberedskabet fra i dag, den 1. april, men da flyene og mandskabet var klar inden da, har de allerede haft den første vagt i slutningen af marts.

 

”Vi har nået et punkt i indfasningen af F-35, hvor det nu ikke udelukkende drejer sig om uddannelse og træning. Nu kan flyet bidrage til løsningen af kampflyenes operative opgaver, og det er jeg naturligvis stolt af,” siger Jan Dam, der er chef for Flyverkommandoen.

 

I en periode vil Forsvaret fortsat både bruge F-35 og F-16 til at varetage afvisningsberedskabet.

 

”F-35 kapaciteten skal fortsat trinvist opbygges til at kunne løse de samlede opgaver for de danske kampfly, og derfor giver det mening fortsat at lade F-16 bidrage til løsning af afvisningsoperationerne, mens vores F-35 mandskab fokuserer på uddannelse og træning i de mere komplekse aspekter af kampflyenes opgaver.”

 

Flyvevåbnet arbejder frem imod endeligt at kunne udfase F-16 ved udgangen af 2025, hvor F-35 overtager afvisningsberedskabet fuldt ud.