En loader vinker amerikanske soldater, som har deltaget i øvelsen, ombord på C-130, inden den flyver tilbage til Flyvestation Aalborg.

I 2021 stiller Danmark bl.a. et af Flyvevåbnets hercules taktiske transportfly til NATO Response Force beredskabet. Foto: Maja Wistesen/Forsvaret.

NRF blev oprettet i 2002. I 2014 blev styrken forstærket, da NATO oprettede en spydspidsstyrke – Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Udover VJTF-styrken består NRF af en opfølgningsstyrke på højt beredskab og en generel styrkepulje.

 

Forstærkningen af NRF var en del af NATO svar på ændringerne i det udenrigs- og sikkerhedspolitiske landskab, især Ruslands aggressive adfærd og ustabiliteten i Europas sydlige nærområder.

 

NATOs medlemslande bidrager til NRF på rotationsbasis. Den samlede styrke, der står i beredskab til NRF, omfatter ca. 40.000 soldater.Ved siden af den operative rolle bruger NATO NRF som en motor i udviklingen af medlemslandenes forsvar.

Som et supplement til NRF oprettede NATO i 2018 NATO Readiness Initiative. NRI betyder opstilling af 30 kampbataljoner, 30 større skibe og 30 eskadriller kampfly på maksimalt 30 dages beredskab. I alt ca. 80.000 soldater.

 

Danske bidrag til NRF

Danmark har på rotationsbasis bidraget til NRF fra styrken blev oprettet. Fra 2021 bidrager Forsvaret bidrager til spydspidsstyrken (VJTF) med et specialoperationsstyrkehovedkvarter og et C-130J transportfly.

 

Forsvaret vil yderligere kunne bidrage til opfølgningsstyrken og den generelle styrkepulje. De mulig danske bidrag omfatter et specialoperationsstyrker, en fregat inklusive helikopter samt et luftovervågnings- og kontrolsystem.

Sidst opdateret 10. juni, 2021 - Kl. 15.12

Nødvendige (vis detaljer)

  • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

  • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google