Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Alliancen har siden 1949 udgjort hjørnestenen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik.
NATO fejrer den 4. april 2024 sit 75 års jubilæum. Danmark var en af de 12 nationer, der stiftede forsvarsalliancen i 1949, og NATO har været med til at sikre fred og stabilitet i Danmark i 75 år.
NATO har siden 1949 udgjort hjørnestenen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik. NATOs formål er at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område gennem politisk og militært samarbejde på tværs af Nordatlanten.
NATO er en unik organisation. Det er den første politisk-militære alliance baseret på konsensus, hvor alle dens medlemmer deltager på lige fod, og den første, der blev grundlagt i fredstid for at forhindre konflikt og bevare freden.
Et angreb på et NATO-land er et angreb på alle. Det står i alliancetraktatens artikel 5. Artikel 5 indebærer, at et angreb på én allieret skal betragtes som et angreb på alle allierede, den såkaldte ”musketer-ed”. NATOs kollektive forsvar er blevet aktiveret én gang i NATOs historie. Det var efter terrorangrebene på USA den 11. september 2001.
Deltagerne er enige om, at et væbnet angreb mod en eller flere af dem i Europa eller Nordamerika skal betragtes som et angreb mod dem alle; og de er følgelig enige om, at hvis et sådant angreb finder sted, skal hver af dem under udøvelse af retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar, som er anerkendt ved artikel 51 i De Forenede Nationers pagt, bistå den eller de således angrebne deltagerlande ved straks, hver for sig og i forståelse med de øvrige deltagerlande, at tage sådanne skridt, derunder anvendelse af væbnet magt, som hver af dem anser som nødvendige for at genoprette og opretholde det nordatlantiske områdes sikkerhed.
Ethvert sådant angreb og alle som følge deraf trufne forholdsregler skal uopholdeligt indberettes til Sikkerhedsrådet. Sådanne forholdsregler skal bringes til ophør, når Sikkerhedsrådet har truffet de til genoprettelse og opretholdelse af den mellemfolkelige fred og sikkerhed fornødne forholdsregler.
NATO har siden 1949 udgjort hjørnestenen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik. NATOs formål er at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område gennem politisk og militært samarbejde på tværs af Nordatlanten.
Dansk og estiske kampvogne indsat i Estland i 2023. Foto: Forsvaret
Sverige og Finland er for nylig blevet medlemmer af NATO. Landene ønsker de samme sikkerhedsgarantier fra USA og NATO, som Danmark har, og det vil styrke alliancen markant. Forsvaret ser frem til at få et samlet Norden under den NATO-paraply, som er afgørende for Danmarks sikkerhed.
En af Forsvarets vigtigste roller i NATO-samarbejdet i dag er at bidrage med styrker til at afskrække Rusland fra at angribe NATO-allierede. Det sker bl.a. ved at udsende enheder til NATOs østlige flanke eller deltage i NATO-øvelser og aktiviteter.
I en krise eller konfliktsituation er Danmark i dag transit- og opmarchområde for allierede styrker. Det betyder, at Forsvaret skal være god til at yde værtsnationsstøtte. Forsvaret skal sammen med civile myndigheder sikre et effektivt og smidigt samarbejde med allierede styrker, der opholder sig i Danmark i kortere eller længere tid.
Danmarks rolle i NATO har forandret sig over tid. Først var hovedopgaven at være klar til at forsvare sig mod Sovjetunionen, så blev internationale operationer den vigtigste opgave og nu har NATO fokus på afskrækkelse af Rusland. Se video om Danmarks 75 år i NATO.
Det Nordatlantiske Råd (NAC) er NATOs vigtigste politiske beslutningstagende organ. Hvert medlemsland har et sæde i rådet, som repræsenterer landets regering.
Møde i det Nordatlantiske råd - for alliancens forsvarsministre - og Sverige i 2024. Foto: NATO
Det Nordatlantiske Råd mødes mindst en gang om ugen, eller hver gang behovet opstår, på forskellige niveauer. Det præsideres af generalsekretæren, som hjælper medlemmerne med at nå til enighed om nøglespørgsmålene.
Beslutninger i NATO tages i konsensus. Det vil sige, at alle staterne skal være enige.
At lette processen med konsultation og konsensusbeslutningstagning er en af NATOs generalsekretærs vigtigste opgaver. Her er det Jens Stoltenberg, der var generelsekretær i NATO fra 2014-2024. Foto: NATO
At beslutninger tages ved konsensus er et grundlæggende princip i NATO. Det betyder, at alle medlemslande skal være enige om en beslutning i NATO. Siden alliancens oprettelse i 1949 har det været et grundlæggende princip.
Konsensusbeslutningstagning betyder, at der ikke er afstemning i NATO. Konsultationer finder sted, indtil der nås en beslutning, der er acceptabel for alle. Nogle gange er medlemslandene enige om at være uenige om et emne. Generelt set er denne forhandlingsproces hurtig, da medlemmerne regelmæssigt konsulterer hinanden og derfor ofte kender og forstår hinandens holdninger på forhånd.
At lette processen med konsultation og konsensusbeslutningstagning er en af NATO's generalsekretærs vigtigste opgaver.
Den 4. april 1949 underskrev Danmarks udenrigsminister, Gustav Rasmussen, Atlantpagten og Danmark blev dermed et af NATOs oprindelige 12 medlemslande.
Udenrigsminister Gustav Rasmussen underskriver Atlantpagten den 4. april 1949. Foto: NATO / Forsvarsgalleriet
Danmarks tilslutning til NATO var et brud med den neutralitetspolitik Danmark havde ført siden 1864. Erfaringerne fra Anden Verdenskrig viste, at totalitære stormagter ikke respekterede Danmarks neutralitet og derfor valgte regeringen at indgå i en forsvarsalliance på grund af truslen fra Sovjetunionen, som i 1948 væltede Tjekkoslovakiets demokratisk valgte regering ved et kup og indsatte et kommunistisk regime.
I 75 år har NATO været med til at sikre fred og stabilitet i Danmark og i de øvrige medlemsstater, der i dag tæller 32 lande. Danmark har løbende tilpasset sig de skiftende prioriteter for NATO-alliancen. Groft sagt kan medlemskabet inddeles i tre perioder.
Her var Danmark en frontlinjestat, der primært skulle forsvare eget territorium og modtage forstærkninger fra andre lande.
Minelæggeren Falster. Hurtig udlægning af søminer var et vigtigt led i Forsvaret af Danmark under Den Kolde Krig. Foto: Forsvaret.
Kort over NATO og Warszawapagten 1955-1986. Danmark var under Den Kolde Krig en frontlinjestat, der i tilfælde af krig ville blive angrebet som et af de første lande. Forsvaret var indrettet som et invasionsforsvar, der skulle holde fjenden stangen, indtil forstærkninger fra allierede kunne nå frem. Grafik: Bjarne Valdemar Jensen/Forsvaret.
Krigsvidenskabeligt selskab har i anledningen af 75-året for Danmarks NATO-medlemskab produceret artikler om NATOs historie. Læs her om Danmarks første tid alliancen.
Med Berlinmurens fald og Sovjetunionen og Warszawapagtens opløsning forsvandt den direkte trussel mod Danmarks territorium. Mange østeuropæiske stater, som under Den Kolde Krig havde haft kommunistiske regimer, søgte om optagelse i NATO og blev medlemmer af alliancen. NATO anvendte sine militære ressourcer på at standse militære konflikter og skabe stabilitet i urolige områder i Europa, Mellemøsten, Centralasien og til søs i det indiske Ocean. Danmark var en meget aktiv deltager i disse indsatser.
Danmark bidrog til internationale NATO-missioner i Adriaterhavet, Bosnien, Jugoslavien (luftoperationer), Kosovo, Albanien, Nordmakedonien, Middelhavet, Afghanistan, Irak, Pakistan, Adenbugten og det Indiske Ocean og Libyen (luftoperationer).
Danske soldater udsendt til Stabilization Force (SFOR) i Bosnien i 1998. At skabe fred i Bosnien var en af NATOs første store internationale opgaver. Foto: Jørgen Kølle / Forsvaret
I 2014 besatte Rusland Krimhalvøen, der en del af Ukraine, og i 2022 invaderede Rusland Ukraine. Ruslands aggressive adfærd har betydet, at NATO nu har som højeste prioritet at afskrække Rusland. Danmark støtter denne indsats ved at stille bidrag til rådighed til forsvaret af NATOs østlige flanke og ved at sikre, at allierede styrker smidigt og effektivt kan passere eller opholde på dansk territorium, når de skal forstærke vores allierede i Nord- eller Østeuropa.
Truslen fra Rusland har betydet, at Finland og Sverige har søgt om optagelse i NATO og er blevet medlemmer. Dermed er alle nordiske lande NATO-medlemmer.
Danmark bidrager i mindre omfang fortsat til NATOs internationale missioner i Kosovo og Irak.
Dansk F-16 Fighting Falcon med base i Siauliai i Litauen i luften for at være afvisningsberedskab i det baltiske område. Foto: Jacek Siminski
NATO år 2024. Danmark er ikke længere som under Den Kolde Krig en frontlinjestat. Derfor er dansk forsvar indrettet til at bidrage til afskrækkelse af Rusland i Østeuropa og til at sende forstærkninger, hvis der skulle blive krig. Desuden er det Forsvarets opgave at sørge for, at Danmark er et sikkert transit- og opmarchområde for allierede styrker på vej for at forstærke allierede mod nord og øst. Grafik: Bjarne Valdemar Jensen/Forsvaret
Læs om Forsvarets bidrag til NATOs nordøstlige flanke, overvågning af Baltikum og Islands luftrum, deltagelse i NATO-flådestyrker, missionerne i Kosovo og Irak samt værtsnationsstøtte til allierede styrker i Danmark.
Dansk kommandoskifte i NATO-hovedkvarter i Baltikum. Foto: Morten Fredslund / Forsvaret
Oprindeligt var 12 lande medlemmer af NATO. Siden har 20 lande valgt at tilslutte sig alliancen.
Danmark, Norge, USA, Canada, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Portugal, Belgien og Storbritannien
Artikel 10 i den nordatlantiske traktat fastlægger, hvordan lande kan tilslutte sig Alliancen. Den fastslår, at medlemskab er åbent for enhver "europæisk stat, der er i stand til at fremme principperne i denne traktat og bidrage til sikkerheden i det nordatlantiske område". Enhver beslutning om at invitere et land til at tilslutte sig Alliancen træffes af Nordatlantiske Råd, NATO's primære politiske beslutningsorgan, på grundlag af konsensus blandt alle allierede.
NATO's 75-års jubilæum markeres over foråret og sommeren 2024 både i Danmark og internationalt
NATOs 75 års jubilæum markeres primært i Danmark ved kranselægning på Kastellet på selve jubilæumsdagen 4. april
Læs mere om arrangementet her.
På NATOs 75 års jubilæumsdag 4. april er der medaljeoverrækkelse og kranselægning i mindelunden ved Rindsholm Kro, der ligger i nærheden af Viborg.
Læs mere om arrangementet her.
NATOs jubilæum markeres også med den store totalforsvarsmesse Action 24 i Fredericia den 19.-21. april 2024.
Den officielle internationale markering af jubilæet finder sted ved NATO-topmødet i Washington 9-11. juli 2024.
I løbet af 2024 udkommer Folk & Sikkerhed med en lang række podcasts, artikler, videoer og undervisningsmateriale, som stilles til rådighed for alle.